Криптоборсата Binance е подписала необвързващо споразумение за придобиването на дейността на FTX извън САЩ, за да помогне със справянето с "ликвидна криза" в конкурентната борса.

Спасителната операция предизвика нови опасения сред инвеститорите относно криптовалутите.

До сделката между двамата конкуренти Сам Банкман-Фрийд, главен изпълнителен директор на FTX, и главния изпълнителен директор на Binance Чангпенг Жао се стигна, след като спекулации относно финансовото състояние на FTX доведоха до изтеглянето на средства на стойност 6 млрд. долара в рамките на 72 часа.

Натискът върху FTX дойде отчасти от Жао, който в неделя написа в Twitter, че Binance ще продаде притежаваните от нея FTT токени на конкурентната борса заради направени "разкрития в последно време."

"Плашещо е човек да си помисли, че FTX, която е една от най-големите криптоборси в света, има проблеми с ликвидността, а най-големият й конкирент Binance се притича на помощ, за я спаси", заяви пред Ройтерс Дан Раджу, главен изпълнителен директор на доставчика на финансови услуги и борсов посредник Tradier.

Основните криптовалути първоначално поскъпнаха, но ръстът бързо беше изтрит.

Токенът на FTX, който предоставя на притежателите му отстъпки от таксите за търговия на FTX, за последно поевтиняваше с над 80% - до 5.09 долара.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация в света - биткойнът, отчиташе спад в цената от над 10% до 18 260 долара. Вчера той поевтиня до 17 300 долара, което беше най-ниската стойност от ноември 2020 г. 

В блогпост Coinbase Global Inc увери акционерите си, че има минимална експозиция към FTX, след като акциите й поевтиняха с над 10%. 

Банкман-Фрайд, чието състояние се оценява на 16.6 млрд. долара, според Forbes, заяви преди няколко месеца, че разполага с милиарди, за да подпомага изпитващите затруднения платформи за дигитални активи. През май той обяви, че притежава 7.6% дял в Robinhood Markets Inc.

Binance, която е най-голямата криптоборса в света, ще извърши дю дилиджънс в идните дни, като следваща стъпка от придобиването на FTX.com. Щатската дейност на Binance и FTX не е част от сделката, обяви самият Банкман-Фрийд, който е от Калифорния, но живее на Бахамските острови, където е базирана FTX.