Решили сте да пазарувате по време на големите разпродажби през ноември, в които големите магазини се надпреварват да привличат клиенти с най-различни промоции, намаления и отстъпки.

Важно е обаче да следите пазара и сте предпазливи по време на кампанията за голямото пазаруване.

Вижте за какво да внимавате, според съветите на Европейския потребителски център България:

Кой е търговецът?

Винаги проверявайте на кого давате не само доверието, но и парите си. Всеки електронен магазин, който предлага продукти и услуги в държава от ЕС, е задължен да обяви данни за фирмата си и да даде контакти – физически адрес, имейл, телефон.

Ваше задължение е да проверите дали тази информация е налице. Може да ви се наложи да се свържете с продавача, нали?

Какво купувате?

Не може да очаквате, че някой ще ви предложи почти без пари стока или услуга, която струва поне два пъти повече. Дори и продуктите, които се предлагат в кампаниите под мотото Черен петък, имат своята цена и тя трябва да е достатъчно реалистична.

Независимо дали купувате дрехи, кола, умна прахосмукачка или абонамент за онлайн курсове - проверете условията, с които се съгласявате. Ако става дума за абонамент, задължително вижте колко дълго продължава срокът му и как може да се прекъсне.

Ако ще купувате робот за чистене у дома, който ще командвате от офиса, уверете се, че знаете с какво приложение работи, как се инсталира и дали трябва да се заплати допълнително.

Pixabay

Колко е намалението?

За да сте сигурни, че действително има намаление, вижте абсолютната цена, а не какво показват процентите. Проверете колко струват същите обувки или телефона, на който сте хвърлили око, в други сайтове.

Важно е да имате предвид, че при всяко обявяване на намаление на цената продавачът трябва да посочи и предишната, на която е предлагал същата стока преди намалението.

Съгласно европейското законодателство, „предишна цена“ означава най-ниската цена, прилагана от търговеца за период от поне 30 дни. 

Какво да правите при проблем?

Запазете спокойствие и бъдете търпеливи в очакване на доставката. Възможно е да има объркване или забавяне заради огромното количество поръчки, които традиционно се правят в този период.

Ако обаче забавянето продължи повече от няколко дни, пишете имейл до търговеца с искане проблемът да бъде разрешен. Можете да се обадите и по телефона, но разговорът, даже и да се записва, няма как да бъде доказателство при евентуален спор между вас и търговеца.

Затова използвайте имейла или изпратете писмо с обратна разписка. Пазете всички документи и ги прочетете, за да знаете какво се очаква от вас и какво вие можете да очаквате от продавача.

Кой може да ви помогне, ако търговецът не го направи?

При проблеми с търговец от друга страна в ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, можете да се обърнете към ЕПЦ България. Ако фирмата е регистрирана в нашата държава, компетентен орган е Комисията за защита на потребителите.

Какво е ЕПЦ България?

ЕПЦ България е част от мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net и се съфинансира от Европейската комисия. В България ЕПЦ функционира към Комисията за защита на потребителите, чиито принципал е Министерството на икономиката и индустрията.