Състоянието на Илон Мъск се понижи отново до под 200 млрд. долара, след като акциите на Tesla поевтиняха до най-ниската си стойност от 1 година, пише Insider.

Милиардерът, който днес е най-богатият човек в света, притежава 197.4 млрд. долара. Това е с 3.9 млрд. долара по-малко, според данни на индекса на милиардерите, изготвян от Bloomberg.

От началото на 2022 г. акциите на Tesla са загубили повече от 45% от стойността си. Част от този спад идва след офертата и последващата покупка на Twitter от страна на Мъск.

Справка на Insider показа, че милиардерът е загубил 74 млрд. долара от април насам, когато той обяви намеренията си да придобие Twitter.

Мъск, в крайна сметка, купи 82% от компанията през октомври. Това се случи шест месеца след обявяването на плановете му, в които той се опита да се откаже от сделката.

В последните седмици след покупката на Twitter Мъск е продал нови 19.5 млн. акции от Tesla на стойност 3.95 млрд. долара.

Преди това той продаде акции за 7 млрд. долара през август и още 8 млрд. долара през април. Мъск притежава 17% от компанията по последни данни.

Той продължава да е най-богатият човек в света, следван от главния изпълнителен директор на компанията за луксозни стоки LVMH Бернар Арно (159 млрд. долара), индиеца Гаутам Адани (145 млрд. долара) и основателя на Amazon Джеф Безос (114 млрд. долара).