Милиардерът Марк Кюбан препоръчва да изплатим задълженията по кредитните си карти и след това да ги изгорим, пише CNBC.

“Ако ползвате кредитни карти, значи не искате да сте богати", казва Кюбан в интервю, дадено за предаването на експерта по лични финанси Дейв Рамзи The Ramsey Show.

Проблемът на Кюбан с кредитните карти са високите им лихви. Средните лихви по кредитните карти в САЩ са 16.65%, но според данни на Федералния резерв, те могат да достигнат и до 36%, сочат данни на WalletHub.

Според данни на Българска народна банка, лихвите по кредитните карти, извън безлихвения гратисен период, у нас са 20.36%.

„Кредитните карти не са ваш приятел“, каза преди време Кюбан за CNBC Make It.

Какво можем да направим с парите от кредитните карти?  

Въпреки че потребителите могат да избегнат високите лихви по кредитните карти, ако плащат задълженията си всеки месец, това може да е трудно за повечето хора в днешно време.

Според него, ако платим задълженията си, които са с лихви между 15 и 20%, тези суми по-късно могат да бъдат насочени към други покупки или инвестиции.

Какво препоръчва Кюбан?

Милиардерът препоръчва да вземем потребителски заем, вместо да ползваме кредитни карти. 

Годишният процент на разходите (ГПР) по потребителските заеми в САЩ е на средни нива от 8.73%, или почти идентичен с този у нас (бел. ред. лихвите по левовите кредити у нас са 8.23%, а ГПР – 8.76%).

Според Кюбан, ако имате добър кредитен рейтинг, това ще ви позволи да получите заем с по-изгодни условия и по този начин да спестите пари.