Унищожаването на най-големия търговски самолет в света се случи в началото на руската инвазия в Украйна.

През февруари Антонов АН-225 попадна под обстрел в базата си в Хостомел, близо до Киев.

„Мечтата никога няма да умре“, обещаха тогава в Twitter производителите.

И изглежда, че са останали верни на думата си - компанията обяви, че плановете за възстановяването на самолета вече са в ход.

С прякор "Мрия" – на украински "мечта", масивният самолет е построен през 80-те години на миналия век, за да носи съветска космическа совалка, припомня CNN.

Неговият по-късен живот, макар и по-малко бляскав, е също толкова емблематичен - той е най-големият товарен превозвач в света, с около два пъти по-голям капацитет от Boeing 747.

Той се простира на 84 метра и има най-дългия размах на крилата от всеки друг самолет. Към днешна дата това е и най-тежкият самолет, създаван някога.

Унищожаването му беше обявено на 27 февруари 2022 г., като украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Twitter, че „Русия може да е унищожила нашата „Мрия“... но те никога няма да могат да унищожат нашата мечта за силна, свободна и демократична европейска държава“.

Компанията "Антонов" посочи тогава, че не е в състояние да провери състоянието на самолета, докато журналистът от CNN Васко Котовио през април видя, че носът на машината очевидно е пострадал при "директно артилерийско попадение" и е бил "напълно унищожен".

„Имаше големи щети по крилата и някои от двигателите. Задната част беше пощадена от всякакви големи удари и има няколко дупки, причинени или от шрапнели, или от куршуми“, каза той, прогнозирайки, че ремонтът ще бъде малко вероятен.

В понеделник обаче компанията „Антонов“ обяви, че проектът за реконструкция е стартирал, като „дизайнерската работа“ е в ход.

Компанията ще похарчи над 500 милиона евро, за да върне самолета във въздуха, обещавайки повече информация „след победата“.

„Антонов“ вече разполага с около 30% от компонентите, необходими за изграждането на нова машина.

Първоначално украинската държавна отбранителна компания "Укроборонпром", която управлява "Антонов", оцени възстановяването на над 3 милиарда долара, което обеща да накара Русия да плати. Тогава се смяташе, че реконструкцията ще отнеме най-малко пет години.

Междувременно, ако ви липсва Мрия, можете да изградите свой собствен модел. Украинският стартъп Metal Time продава комплекти за сглобяване на AN-225.

Всеки струва 99 долара, а печалбите отиват направо при „Антонов“ за финансиране на реконструкцията на самолета, както и за настаняване на служители на компанията, чиито домове са разрушени от руската инвазия. Част от средствата ще се изразходват и за обучение за нови украински пилоти и авиационни инженери.