Аукционна къща Christie’s продаде 60 картини от колекцията на покойния съосновател на Microsoft Пол Алън за 1.5 млрд. долара, съобщава CNBC.

Търгът показа, че богатите колекционери от цял свят пренебрегват по-лошите икономически перспективи, както и спадовете в цените на акциите и криптовалутите, за да вложат пари в изкуство.

Общо пет произведения са продадени за повече от 100 млн. долара. За най-голяма сума е пласирана картината на Жорж Сьора Les Poseuses, Ensemble - новият й собственик плаща за нея 149.2 млн. долара.

Част от картините са продадени на 3-4 пъти по-високи цени от оценките им. Нови рекордни стойности са отчетени при редица произведения, включително и такива на Винсънт ван Гог, Едуард Щайхен и Густав Климт.

Общата набрана сума по време на аукциона възлиза на 1.506 млрд. долара. С това е подобрен предходният рекорд за най-скъпа колекция. Той принадлежи на Хари и Линда Маклав, получили 922 млн. долара за произведенията си.

Колекцията на Пол Алън включва произведения от последните 500 години. Всички пари от аукциона ще отидат за благотворителност, след като той приживе реши да дари половината си богатство, следвайки инициативата на Уорън Бъфет и Бил Гейтс.

Бъфет и Гейтс призовават милиардерите по света да дарят поне половината от своето състояние за благотворителност.