Изготвен през октомври доклад на мозъчния тръст Kenan Institute of Private Enterprise подрежда 10-те най-бързо развиващи се в икономическо отношение градове в САЩ.

За изготвянето на класацията авторите са взели предвид заетостта на ниво окръзи във всеки град, както и икономическия растеж. А окончателната подредба е добра индикация за това къде младите хора искат да живеят и работят и какво ценят.

Сиатъл, например, който се нарежда на трето място в тазгодишната класация, се превръща в лидер в сферата на чистата енергия. Градът напредва с плановете си за въвеждане на нови инициативи за по-чисти сгради, според кмета на Сиатъл Брус Харел.

Градът също така е дом на технологични гиганти, като Amazon и Microsoft, а по-младите кандидати за работа имат желание да работят за компания с ценности, сходни на техните, която има личен интерес в защитата на околната среда.

Сиатъл също така оглавява класацията на градовете, в които студентите искат да живеят след дипломирането си, според Next Cities Index на Axios The Generation Lab.

Най-бързо развиващият се в икономическо отношение град в САЩ е Сан Франциско. През последните 10 години той се превърна в синоним на Силициевата долина и след всичките тези години продължава своя икономически растеж.

Технологичният център започва в южната част на Залива Сан Франциско и включва градчета, като Сан Матео, Санта Клара, Сан Хосе, Пало Алто, Купертино и Маунтин Вю.

Преминаването към дистанционна работа след настъпването на пандемията принуди много хора да се изнесат от района. В последно време някои от водещите технологични компании пък обявиха замразяване на наемането на нови служители и съкращения.

И въпреки че новините, които идват от Силициевата долина, се отразиха на местния имотен пазар, който отчита едно от най-големите понижения в страната, градът успява да заеме първото място с 4.8% ръст на БВП през 2022 г.

Ето и кои са 10-те най-бързо растящите икономически градове в САЩ през 2022 г: 

1. Районът около Санфранциския залив
2. Остин, Тексас (4.3% ръст на БВП)
3. Сиатъл (3.5% ръст на БВП)
4. Рали и Дърам, Северна Каролина (3.4% ръст на БВП)
5. Далас (3.1% ръст на БВП)
6. Денвър (3% ръст на БВП) 
7. Солт Лейк Сити (2.8% ръст на БВП) 
8. Шарлът, Северна Каролина (2.5% ръст на БВП)
9. Ню Орлеанс (2.4% ръст на БВП)
10. Орландо (2.4% ръст на БВП)

Класираният на второ място Остин в Тексас се превърна в дом за много компании, като Amazon, Google, Oracle и Tesla, които в последно време разшириха дейността си там.

Масовият отлив от други метрополисни райони, като Района на Санфранциския залив, помогна за увеличаването на цените на жилищата в Остин.

По данни на Kenan Institute of Private Enterprise, средната цена на имотите е скочила от 349 156 долара през август 2020 г. до 566 479 долара през август 2022 г. Средните наеми също така са нараснали.