Рекордната инфлация в страната кара все повече хора да се замислят дали да купят даден продукт в магазина. А стартирането на отоплителния сезон ще постави още една „спирачка“ пред пазарската кошница.

На прага на рецесията, която се очаква да засегне част от работещите у нас, хората с ипотечни кредити и повечето от бизнесите, екипът на Darik Business Review ще ви представи няколко съвета за по-добро планиране на покупките в магазина.

Независимо дали влизате в супермаркета за няколко продукта или за седмичното пазаруване, добре ще е да следвате тези препоръки.

Планирайте

Днес цените в различните вериги магазини у нас на едни и същи продукти могат да варират между 30 и 50%. Ето защо е добре да планираме откъде ще пазаруваме.

Списъкът

Експертите по лични финанси съветват да правим списък на покупките и да се придържаме към него. Това несъмнено ще ни лиши от импулсивни действия на място в супермаркета.

Какво имам вкъщи?

Знаете ли какви хранителни продукти имате вкъщи? А с какъв срок на годност са? Веднъж седмично правете подобна проверка, за да не купувате излишни храни или да не изхвърляте продукти с изтекъл срок.

Промоциите

Милиардерът Марк Кюбан съветва да купуваме стоки, като тоалетна хартия, паста за зъби и кухненска ролка, само на промоции и то в големи количества.

Днес магазините предлагат стотици стоки на промоционални цени, за да привличат клиенти. Въпросът обаче е дали наистина имаме нужда от този продукт?

Никога не пазарувайте гладни

Скорошно проучване показа, че пазаруването на празен стомах не само може да навреди на портфейла, но и на здравето, тъй като е възможно да напълним количката с ненужни и нездравословни храни.

Носете си собствена торбичка

Освен че ще спестите между 30 и 60 стотинки на всяко пазаруване, ще помислите и за околната среда.

Купувайте продукти в задната част на рафта 

Служителите в супермаркетите трябва да зареждат щандовете с нови пресни стоки. Най-новите, съвсем естествено, отиват най-отзад, за да може първо да се купят тези с по-кратък срок на годност. 

Използвайте картите за отстъпки

Големите хранителни вериги имат програми за лоялност, които предлагат известни остъпки. За да не пълните порфейлите си с тях, можете да използвате популярните приложения за тази цел.

Не ползвайте големите колички

Доказано е, че ако използваме големите колички, ще пазаруваме повече. Ето защо е добре да вземете кошница или да използвате само ръцете си. По този начин драстично ще намалите сметката на касата.

Нивото на очите

Супермаркетите поставят продуктите, които искат да бъдат продадени най-бързо, на нивото на очите ни. По-изгодните продукти ще намерите най-горе или най-долу на рафтовете.

По-редки посещения на магазина

При положение че имате супермаркет наблизо, съвсем нормално е да го посещавате ежедневно. Експерти съветват да правим едно пазаруване седмично, като добре планираме покупките.