Световното първенство по футбол, което се провежда за първи път през зимата, добави още едно ниво на несигурност за търговията около Коледа у британските супермаркети.

Как се убеждават потребители с ограничени бюджети да купуват бъдници и луксозни бисквити едновременно с бира и пица?

Продължаващият между 20 ноември и 18 декември Мондиал в Катар попада директно в ключовото празнично тримесечие, в което силно конкурентният сектор обикновено генерира голяма част от годишните си печалби.

Световните първенства, които традиционно се провеждат в летния сезон за Северното полукълбо, обикновено осигуряват сериозна подкрепа за британските супермаркети, тъй като домакинствата се запасяват с бира, вино и друг алкохол, храна за барбекю, други неща за похапване и си организират големи събирания.

Потребителското доверие обаче беше на рекордно ниско ниво преди новия икономически план на правителството, който впоследствие беше коригиран, да повиши лихвите по ипотечните кредити и да предизвика опасения от рязък спад в цените на жилищата в допълнение към кризата около разходите за живот.

Това означава, че общите потребителски разходи вероятно ще бъдат по-малко, отколкото ако бяха в различни месеци.

Ръководители на компании от сектора на търговията на дребно казват, че Световното първенство, което беше изместено, за да се избегнат високите температури през лятото в Катар, е разстроило напълно алгоритмите, които те използват все повече, за да прогнозират търговията и да планират логистиката си.

Има също така опасност хората, улисани във футбола, да забравят за празничното настроение и да не обърнат внимание на коледните си разходи преди края на първенството, което би довело до неистово пазаруване в последната седмица преди Коледа.

"Трудно е да се планират Коледа и Световното първенство едновременно," казва Кен Мърфи, главен изпълнителен директор на най-голямата британска верига за търговия на дребно Tescо.

Друг фактор ще бъде дали слабата форма на националния отбор на Англия ще продължи и дали той ще успее да премине груповата фаза на турнира.

Засега веригите зареждат магазините си, приемайки, че Англия и Уелс, която също се класира за турнира, ще се представят добре.

План Б

Те обаче имат и План Б, при който мястото в магазините, заделено за бира, снаксове и футболни артикули, може бързо да бъде заменено с коледно шампанско, вино просеко, подаръци и украса, при евентуално отпадане на двете държави.

Ръководители на компании казват, че плановете им се усложняват допълнително от законодателните мерки, които влизат в сила в Англия от 1 октомври и ограничават мястото в магазините на храни, които са с високо съдържание на мазнини, сол или захар.

Новите правила означават, че продуктите, считани за не толкова здравословни, като сладкарски изделия, не могат да бъдат излагани на ключови места в магазините, като входове, каси, краища на пътеки и техните онлайн еквиваленти. 

По време на последното Световно първенство по футбол през юли 2018 г., което съвпадна с продължителен период на горещо време, клиентите са посетили супермаркетите в САЩ допълнителни 13 милиона пъти, според компанията за пазарни проучвания Kantar.

С изключение на седмиците около Коледа и Великден, в седмицата през юли 2018 г., в която Англия побеждава Колумбия и Швеция, са похарчени повече пари за алкохол от когато и да било – около 287 млн. паунда (325 млн. долара).

Потребителите са похарчили 1.2 млрд. паунда (1.4 млрд. долара) за алкохол в супермаркетите по време на Европейското първенство по футбол през миналото лято, на което Англия изгуби финала срещу Италия на стадион Уембли.

Разбира се, клиентите, които посещават магазините, за да пазаруват за празничния сезон, може едновременно с това да се запасят със стоки и за Световното първенство. На фона на свитите бюджетите на домакинствата обаче веригите супермаркети се готвят за по-малки продажби.

Потенциален положителен знак за супермаркетите би било избягването на баровете и гледането на повече мачове у дома със съпътстващите храни и напитки.

Гледки от Аржентина – страната на Меси, тангото и говеждото

"Това, което знаем от други спортни събития, а съвсем наскоро и от Европейското първенство за жени, всичко зависи до голяма степен от представянето на Англия," казва Фрейзър МакКевит от Kantar. "Ако Англия се представи добре, ще има натрупване на гледанията, празненствата и пазаруването."

Както винаги пазарният лидер Tesco изглежда най-добре позициониран - както на пазара на дребно, така и на този на едро.

"За нас няма значение дали хората ще изберат да празнуват в заведения и ги обслужваме чрез продажби на едро, или пък ще празнуват у дома и ние ще ги обслужваме чрез Tesco, стига да се забавляват. Точно за това се подготвяме," казва Мърфи.