Бившият баскетболист от отбора на Детройт Пистънс Вини Джонсън не достига своя пик по доходи в НБА. След като приключва с баскетбола, той успява да увеличи многократно спечеленото на баскетболното игрище.

Личното му състояние в момента се оценява на около 400 млн. долара.

Джонсън попада в лигата през 1979 г., след като е избран в драфта от отбора на Сиатъл Суперсоникс. Той обаче не се задържа много в Сиатъл и два сезона по-късно преминава в отбора на Детройт Пистънс.

Там той си спечелва прякора “Микровълновата печка” заради способността си да бележи бързо ,след като се включва в мачовете като резерва. Джонсън печели и две шампионски титли с отбора.

За своите 13 години в НБА Джонсън заработва по-малко от 10 млн. долара, а тази сума не е никак впечатляваща на фона на това, което печелят баскетболистите днес.

Много от професионалните спортисти достигат пик в доходите си на игрището, но случаят с Джонсън е различен. Той използва своето влияние, за да внесе промени, които надхвърлят границите на парите.

През 1996 г. Джонсън се захваща за работа и основава компанията Piston Automotive с мисълта за хората в Детройт, като поставя като свои приоритети заетостта, икономическата стабилност и възможностите. Компанията е под шапката на Piston Group, която е създадена година по-рано.

Piston Automotive в момента е един от най-големите доставчици на автомобилни части в САЩ.

Компанията доставя части за трите големи автомобилни производители в Детройт – GM, Ford и Chrysler, както и за водещи автопроизводители, като Toyotа, Honda и Nissan.

Piston Group генерира годишни приходи в размер на над 2 млрд. долара и има над 1 000 служители. Успехът й се дължи, освен на Piston Automotive, и на другите две компании в портфейла й - Irvin Products и Detroit Thermal Systems.

Наскоро от Piston Automotive обявиха, че ще разширят дейността си в Уентзвил, Мисури, където ще инвестират 10 млн. долара в нов завод и ще създадат над 200 работни места.