Село Салто де Кастро в Северозападна Испания се продава, а цената е 260 000 евро.

Селото се намира на границата с Португалия в провинция Самора и на три часа път с кола от Мадрид, а в него могат да бъдат видени много от сградите, които човек би очаквал на такова място.

Сред тях са 44 жилища, хотел, църква, училище, общински плувен басейн и дори казармена постройка, в която се е помещавала гражданската гвардия.

Това, с което не разполага селото обаче, са жители. Салто де Кастро е изоставено от повече от три десетилетия.

Собственикът купува селото в началото на новия век с намерението да го превърне в туристическа дестинация. Кризата в еврозоната обаче възпира осъществяването на тези планове.

"Собственикът мечтаеше да има хотел тук, но плановете бяха замразени," казва пред BBC Рони Родригес от Royal Invest - компанията, която представлява собственика на селото. "Той все още би искал проектът да се осъществи."

В сайта на Idealista, където селото е обявено за продажба, собственикът, който е в 80-те си години, заявява: "Продавам, защото живея в града и не мога да се справя с поддръжката" на селото.

Обявата привлича интерес и има над 50 000 посещения, откакто е пусната преди седмица с тази цена.

Според Родригес, 300 души са проявили интерес към покупка, като има запитвания от Русия, Франция, Белгия и Великобритания. Потенциален купувач даже е платил начална вноска, за да го резервира.

Салто де Кастро е построено от компанията за електроенергия Iberduero за семействата на работниците, които са строили намиращия се наблизо воден резервоар от началото на 50-те години на миналия век.

13 интересни факта за Пуерто Рико - най-старата колония в света

Обитателите му обаче се изнасят след завършването му, а селото постепенно е изоставено в края на 80-те години.

Околностите са слабо населени селски райони, в които липсват много от услугите, които се предлагат в други малки градчета и градове.

Салто де Кастро е обявявано и преди за продажба, като цената е стигала 6.5 млн. евро. Поради липсата на купувачи и многото рушащи се сгради обаче цената пада значително.

Продажната цена от 260 000 евро в момента стига само за едноспален апартамент в по-заможните райони на Мадрид или Барселона.

Евентуалният купувач на Салто де Кастро обаче ще трябва да има дълбоки джобове, за да привлече посетители.

"Инвестицията, която е необходима за превръщането на селото в 100% работещо, така че да носи печалба, няма да надхвърли 2 млн. евро," според Idealista.