Национално електронно гласуване ще се избере символа, който да бъде изобразен на българските евромонети.

В комуникационна стратегия, разработена от финансовото министерство, е записано, че ще бъде обявен конкурс за изображенията на монетите от едно и две евро, както и за евроцентовете, съобщава Клуб Z.

Най-добрите пет предложения ще бъдат подложени на гласуване.

БНБ отрече да е внасяла официален доклад в НС за еврото

Сред изискванията са:

"Основните критерии за подбор на дизайн на националната страна на евромонетите трябва да сe припознаят от цялото общество, независимо от пол, възраст, местоживеене, политическа и религиозна обвързаност. Важен момент е мотивът да е емблематичен и разпознаваем като български и в международна среда.%

Срокове обаче - докога трябва да се реализират отделните етапи, в комуникационната стратегия не са посочени (целия документ може да намерите тук

"Целта на Комуникационната стратегия е да популяризира процеса на подготовка на страната ни за присъединяване към еврозоната, тъй като замяната на лева с евро ще засегне всеки човек, живеещ или пътуващ от и до България.

Информационната кампания ще бъде насочена към предоставяне на точна, достъпна, разбираема, навременна и всеобхватна информация за всички практически аспекти на въвеждането на еврото – за самия процес по замяната на лева с евро (курс, времеви периоди, цени и др.) и промените както в ежедневния живот на българските граждани, така и тези в икономиката, с акцент върху мерките за защита на потребителите", пишат от МФ.

Преди 10 години - през 2012 г. Словакия извоюва да пусне в обръщение юбилейна емисия от монети от 2 евро с образа на Светите братя Кирил и Методий, покровители на нацията, след разгорещен дебат по време на Съвета на министрите в Брюксел.

Тогава Европейската комисия излезе със становище, в което поиска свалянето от проекта за юбилейна монета на изображенията на светците и на двойния кръст, на основание оплаквания от неназовани държави-членки на Еврозоната, че по този начин се нарушавал принципът на религиозна неутралност на символите на ЕС.