Трюфелите стават все по-скъпи, а една от основните причини за това е глобалното затопляне, пише Wired. 

Трюфелите са гъби, които живеят в симбиотична връзка с дърветата, обикновено в техните корени. Те се смятат за деликатес и се считат за една от най-луксозните хранителни стоки.

Рекордните температури в Европа това лято обаче нанесоха тежък удар върху добива на трюфели, повишавайки цените на някои сортове до над 1000 евро за килограм. 

Наскоро публикувано научно изследване разкрива нови подробности за това как изменението на климата и по-честите засушавания влияят на трюфелите.

Гъбите може и да не са основен хранителен продукт, но изследователите смятат, че изучаването им може да подобри разбирането за изменението на климата както по отношение на изненадващите въздействия, които то може да има, така и за тяхната скорост на развитие.

Ловците на трюфели обикновено обучават кучета да улавят миризмата на трюфели и да разкриват местоположението им в гората. Шансовете за такъв успех в определени части на Европа обаче може да намалеят през следващите години именно заради променящия се климат. 

Изследователите са анализирали данни от 1781 проучвания на трюфели на 20 места в Германия и Швейцария между 2011 г. и 2018 г. - период, в който се регистрирани особено горещи лета.

Видът трюфели, който попада в рамките на изследването, е Tuber aestivum, известен още като летен трюфел или бургундски трюфел. Той е черен и подобен на дървесна кора отвън, а вътрешността му е кремаво бяла на цвят.

Учените са установили, че температурна аномалия от само 3 градуса по Целзий е достатъчна, за да спре напълно възпроизводството на плодните тела на трюфелите. Тъй като сезоните за израстване на дърветата се скъсяват, трюфелите също намаляват.

Връзката с дърветата е от решаващо значение, тъй като трюфелните гъби растат директно върху корените на дърветата и осигуряват на своите домакини допълнителна влага и хранителни вещества, докато дърветата, от своя страна, споделят захар с трюфелите.

Времето тази година е намалило добивите на трюфели в много страни. В Англия събирачите на тези гъби са усетили ефектите директно, в резултат на горещото и сухо лято в южната част на страната. 

„Този сезон трюфелите бяха много малко. По-голямата част от тях са дребни и в лошо", коментира през Wired Мелиса Уодингам от уебсайта Truffle & Mushroom Hunter. 

Уодингам търси гъбите по южното крайбрежие на Англия - от Дорсет до Есекс, където варовитите почви осигуряват алкалните условия, предпочитани от трюфелите. Обикновено тя открива плодни тела с размер приблизително на топка за голф, но тази година повечето са с размер на грахово зърно.

Саша Дори от Дорсет използва двете си кучета, за да търси трюфели в овощната градина на неин приятел. Нейният опит съвпада с този на Мелиса Уодингам. „Работя с трюфели от 15 години, но забелязах разлика в начина, по който растат едва тази година“, казва тя. 

Проучванията разкриват, че дори в центъра на ареала на бургундския трюфел, който се простира от Северна Африка до Обединеното кралство, някои популации от континентална Европа са били силно застрашени от покачващите се температури.

Проблемът се наблюдава дори и в основните страни производителки на трюфели, като Испания, Франция и Италия.

Все по-често трюфелите се отглеждат в плантации, включително на места, които са по-малко предразположени към сухите места, като Уелс и Ирландия.

Но в по-засегнатите от горещината региони култивираните трюфели трябва да бъдат изкуствено снабдявани с хранителни вещества и да имат надеждно водоснабдяване, за да се предотвратят последиците от сушата.

Да се направи това в дългосрочен план в Средиземно море, например, е възможно, но е малко вероятно да бъде лесно или евтино през следващите години. Водните запаси в тези региони намаляват, а заедно с тях и наличието на вода за напояване.

Междувременно, отглеждането на трюфели се разпространява в много други страни. Проучване от 2020 г. моделира как при определени сценарии за изменение на климата общата площ, подходяща за отглеждане на трюфели в Чехия, може действително да се разшири с течение на времето. Но остават редица предизвикателства пред създаването на устойчива индустрия от бизнес гледна точка.  

"Във време, в което изменението на климата вече измества милиони хора, може да изглежда странно да се тревожим точно за трюфелите. Но има основателна причина да ги изучаваме. Те представляват нещо, което приемаме за даденост.

Може да смятаме някои видове за нечувствителни или неуязвими, но всъщност, дори и те са застрашени", казва Брайън Щайдингер от университета в Костанц, Германия, който е един от авторите на проучването.