Само след броени дни започва световното първенство по футбол в Катар, което ще бъде най-скъпото в историята. Страната домакин инвестира 229 милиарда долара в изграждането на стадионите и инфраструктурата, необходима за провеждането на Мондиала. 

Сумата е четири пъти по-голяма от тази, похарчена за организацията на всички световни първенства по футбол от 1990 г. до момента, взети заедно.  
 
Парите се инвестират в две основни направления - стадиони и инфраструктура. Катар се нуждаеше и от двете, и то възможно най-бързо. 

За страните, които домакинстват големи събития, има много потенциални икономически ползи - развитие на туризма и външната търговия, нови клиенти за бизнеса и създаване на нови работни места.  

Очаква се световното първенство по футбол в Катар да бъде и най-гледаното в историята с над 5 милиарда телевизионни зрители.  

Домакинството на подобен форум обаче е свързано с един съществен проблем - някои държави просто не разполагат с необходимата инфраструктура, пише CNBC. В резултат на това те задлъжняват сериозно, за да я осигурят, финасирайки проекти със съмнителен дългосрочен ефект. 

Какви са изискванията към домакините на Мондиала? 

Организацията около една кандидатура за домакинство на световно първенство може да отнеме цяло десетилетие. Държавата трябва да подаде предложение, в което да аргументира не само спортния, но и финансовия смисъл от своята кандидатура, както и да обясни как тя ще послужи за подобряване на глобалния обхват на спорта.

Световната футболна федерация ФИФА оценява предложенията в две основни категории - инфраструктурни и търговски. Претеглят се 9 критерия с различно тегло, като стадионите се считат за най-важни.

Освобождаването от данъци е друго критично съображение, тъй като местните власти превръщат стадионите и местата, свързани със Световната купа, в безмитни зони.

Трите основни източника на пари за FIFA идват от телевизионното излъчване, продажбата на билети и приходите от маркетинг. Тези пари отиват за организацията на първенствата, като федерацията разпределя и финансиране за страните домакини, което трябва да покрие част от операциите по организацията на турнира.

За 2022 г. ФИФА отдели около 1.7 милиарда долара на Катар, включително 440 милиона долара от общия награден фонд за отборите. Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар се очаква да донесе 4.7 милиарда долара приходи.

Страните домакини обаче разчитат не толкова на директните трансфери от ФИФА, колкото на потенциалното дълосрочно и карткосрочно икономическото въздействие на мондиала.

Ръстът на туризма, престоят в хотелите, създаването на работни места и разходите в местните ресторанти и фирми са само част от възможните икономически ефекти. 

Защо домакинството може и да не е толкова добра идея? 

Някои страни, които нямат необходимата инфраструктура и спортни съоръжения, за да поддържат най-големия футболен турнир в света, поемат огромни дългове и остават с така наречените "бели слонове" след края на турнира.

Бразилия е един от примерите за това. Цената на Световното първенство по футбол през 2014 г. там се увеличи, тъй като страната трябваше да построи нови пътища, транзитни линии, стадиони и хотели. Оценките показват, че за този турнир са били похарчени 11.6 милиарда долара.

Но сега стадионът "Мане Гаринча", чието изграждане струваше почти 1 милиард долара, се използва като автобусно депо. Междувременно, протестиращите в страната разкритикуваха както ФИФА, така и служителите на местната власт, изтъквайки, че финансирането щеше бъде по-добре изразходвано за социални услуги за хората, отколкото за футболни стадиони.

Катар, от друга страна, прекара повече от десетилетие в подготовка за турнира през 2022 г., като инвестира около 500 милиона долара на седмица, за да ускори строителството на необходимите съоръжения.

Въпреки това, присъствието на световната спортна сцена извади наяве обвинения в корупция, поставяйки под въпрос процеса на избор от страна на ФИФА. През 2015 г. 41 служители на федерацията бяха обвинени във взимане на подкупи, рекет, електронни измами и пране на пари.

През 2016 г. Amnesty International за първи път съобщи за многобройни нарушения на правата на човека, произтичащи от натиска върху страната да изпълни крайния срок за изграждането на инфраструктурата до 2022 г.

Мнозинството от около 1.7-те милиона работници мигранти, съставляващи 90% от общата работна сила в Катар, са били ниско платени и са подлагани на тежки условия на живот, смятат от организацията. 

Въпреки това, домакинството на Световното първенство се смята за чест, тъй като футболът е най-популярният спорт в света с над 5 милиарда фенове. Тази чест ще се падне на САЩ, Канада и Мексико, които заедно ще бъдат домакини на следващото Световно първенство през 2026 г.

Съединените щати, които бяха домакини на Световното първенство през 1994 г., се смятат за един от най-успешните организатори, тъй като привлякоха над 3.5 милиона фенове.

За някои държави обаче, привилегията да бъдат домакини на мондиала може да се окаже лоша идея. Въпреки това, историята показва, че футболните фенове ще продължат да подкрепят стремежите на тяхната страна да спечели мечтаното Световно първенство, независимо от икономическата цена.