Българската стартъп компания PlanDelta, която създава инструменти за гъвкаво финансово планиране, набра 2.3 млн. евро финансиране, за да направи корпоративното финансово планиране и анализ (FP&A) лесно достъпни за малки и средни предприятия.

Инвестиционният рунд, предвождан от лондонския офис на RTP Global - водеща компания за рисково финансиране, е осъществен само 12 месеца след първоначалния рунд за набиране на средства на PlanDelta и го прави един от най-големите pre-seed рундове в България.   

Докато съществуващите FP&A платформи отнемат седмици, ако не и месеци, за имплементация и предполагат плащане към външни консултанти за настройка, PlanDelta прави това възможно само за 24 часа без да изисква технически умения на финансистите администратори.

Бързото и най-вече интуитивно внедряване е от съществено значение за финансовите екипи - особено в настоящия тежък икономически климат, когато те се борят да намерят време или бюджет, за да стартират такъв стратегически проект, като внедряването на FP&A.

PlanDelta ще стартира в началото на 2023 г. с първия модул на платформата „Управленско счетоводство“. Той дава възможност на финансовите екипи безпроблемно да консолидират техните счетоводни данни и данни за заплати от произволна счетоводна или ERP система в света, да ги трансформират в управленски формат за ръководството и да ги заредят в Business Intelligence панел, за да бъдат лесно разбираеми и достъпни.

Тук потребителите имат достъп до библиотека от предварително дефинирани отчети, ключови показатели за ефективност (KPI) и дашбордове, от които да могат да избират.

Вторият модул на PlanDelta, който носи името „Финансово планиране“, се очаква да излезе на пазара в средата на 2023 г. Този модул ще даде възможност на финансовите екипи да започнат да градят планове и бюджети със структурата, която вече са създали в PlanDelta. Така историческите и прогнозните данни вече ще са в един формат и ще живеят в една среда, което ще направи изключително удобно анализирането им.

Компанията ще насочи своя фокус на продажби първо на европейските пазари, като Великобритания, Нидерландия, Германия, Австрия и Швейцария и в Скандинавския регион. 

Освен че ще използва инвестицията, за да пусне продукта на пазара, PlanDelta ще продължи да увеличава и екипа си. През последните 12 месеца стартъпът е наел 12 души в София, Великобритания и Нидерландия и планира да увеличи екипа си до над 30 служители до края на 2023 г. в подготовка за силно навлизане на пазара.

“PlanDelta променя правилата на играта за компании с динамични нужди от финансово планиране, предлагащо много бърз и изискващ малко усилия онбординг преди решението да започне да се използва”, казва Константин Дженгозов, главен финансов директор и съосновател на Payhawk.

"Имаме удоволствието да си партнираме с екипа на PlanDelta и да го подкрепяме по пътя към гъвкаво финансово бюджетиране. Има търсене на пазара за подобни финансови инструменти – предвид факта, че повечето организации с FP&A платформа, в крайна сметка, продължават да използват Excel. PlanDelta предлага алтернатива; подпомагане на бързо развиващи се компании да рационализират финансовото си планиране и да направят така, че бизнес и финансовите планове да работят заедно, казва Алекс Павлов, партньор в RTP Global.

“С такава силна подкрепа от водещи инвеститори, като RTP Global, и с менторството на нашите 17 Ангели, ние смятаме, че можем да оставим следа на многомилиардния и разширяващ се пазар за финансово планиране и анализи.

В близко бъдеще смятаме, че ще има продукт, който ще комбинира достъпността и гъвкавостта на Excel с модерния интерфейс и техническите възможности на  платформите за проджект мениджмънт.

Крайният резултат ще бъде интуитивна и мощна платформа за разширено планиране, която ще премахне разделението между бизнес и финансовото планиране.

Ние знаем как да стигнем до там и този настоящ рунд повишава увереността ни. Пътят към успеха за нас е да се превърнем в една от най-бързо развиващите се скейлъп компании в Централна и Източна Европа в следващите две години и вече наемаме служители на различни длъжности за нашия екип, за да превърнем това в реалност”, посочва Мартин Миланов, главен изпълнителен директор на PlanDelta. 

Имате новина от стартъп индустрията? Изпратете ни я на office@dbr.bg и ние ще я публикуваме.