Европа се е затоплила над два пъти повече от останалата част от света през последните три десетилетия и отчита най-голямото температурно увеличение измежду всички континенти, сочи нов доклад на Световната метеорологична организация.

Докладът върху състоянието на климата в Европа е публикуван след едно лято на крайности. Рекордна топлинна вълна премина през Великобритания, алпийски ледници изчезваха с безпрецедентни темпове, а продължителна морска гореща вълна “свари” водите на Средиземно море.

"Европа е пример за затоплящия се свят и ни напомня, че дори и подготвените общества не са в безопасност от ектремните метеорологични събития," се казва в изявление на генералния секретар на Световната метеорологична организация Петери Таалас.

В периода 1991 – 2021 г. температурите в Европа са нараствали средно с 0.5 градуса по Целзий на десетилетие, се посочва в доклада, докато средното повишение в световен мащаб е било едва 0.2 градуса по Целзий.

Миналата година екстремни метеорологични събития, най-вече наводнения и бури, задълбочени от климатични промени, са нанесли щети за над 50 млрд. долара в Европа.

Причината, поради която Европа се затопля по-бързо от останалите континенти, е свързана с факта, че голяма част от континента се намира в субарктическия и арктическия регион, който е най-бързо затоплящия се в света, твърдят учени. 

Например, по-малкото облаци в Европа през лятото означават, че до континента вече достига повече слънчева светлина и топлина, казва Фрейя Вамборг, старши учен в Службата за климатични промени "Коперник".

Някои учени определиха Европа като "точка на горещи вълни", тъй като броят на горещите вълни на континента се е увеличил по-бързо, в сравнение с други региони, заради промени в атмосферната циркулация.

Въпреки че температурите се повишават, ЕС успя да намали емисиите на парникови газове с 31% в периода 1990 – 2020 г., се посочва в доклада и има за цел да ги понижи с 55% до 2030 г.

Докладът на Световната метеорологична организация беше публикуван малко преди конференцията на ООН за климата COP27, която ще се проведе в Египет в периода 6-18 ноември.

Френският президент Еманюел Макрон и президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се очаква да присъстват.