При топенето на ледниците заради климатичните промени може да се появят огромни количества бактерии, предупреждават учени.

Сред хилядите микроби, които може да попаднат в реки и езера, има и потенциално вредни патогени. 

Учени от университета в Абъристуит в Уелс обявиха, че проучването им очертава необходимостта да се действа бързо с цел ограничаване на глобалното затопляне.

Те са изследвали водата от топенето на осем ледника в Европа и Северна Америка и от два града в Гренландия.

Ледниците са огромни късове бавно движещ се лед, които са се формирали в течение на стотици или хиляди години. Със затоплянето на планетата те се топят с притеснителни темпове, което води до повишаване на морските нива. 

Екипът от учени от Абъристуит е изчислил, че това може да доведе до попадането на над 100 000 тона микроби, като бактерии, в околната среда през следващите 80 години. Този брой е сравним с всички клетки във всяко човешко тяло на земята.

Микробиологът Арвин Едуардс казва, че проучването ясно показва за първи път "огромните мащаби", в които микроорганизмите живеят на повърхността на Земята или са „заключени“ в ледниците.

"Броят на изпусканите микроби зависи от това колко бързо се топят ледниците, което пък е свързано с това колко ще продължаваме да затопляме планетата," казва той.

Изчисленията на екипа са базирани на "умерен" сценарий за затопляне, разработен от IPCC - международен панел от експерти по климата. При него температурата на планетата нараства средно с между 2 и 3 градуса по Целзий до 2100 г.

С увеличаването на притока на микроби в реките, езерата, фиордите и моретата, това може да окаже "значителен" ефект върху качеството на водата, обяснява доктор Едуардс.

В рамките на десетилетия обаче притокът на микроби ще спре с изчезването на ледниците напълно.

"В световен мащаб си заслужава да се отбележат около 200 000 водосбора, които се захранват с вода от топенето на ледници, а някои от тях представляват много чувствителна среда, която е слабо развита по отношение на органичен въглерод и хранителни вещества.

При други има много голяма икономическа дейност и милиарди човешки същества, чийто поминък зависи от водата, която идва от тези ледници.

Ние смятаме ледниците за огромни резервоари за замръзнала вода, но основният урок от това проучване е, че те също така са екосистеми сами по себе си."

Върху или вътре в ледниците има хиляди микроорганизми, като някои от тях може да са вредни за хората. Рискът вероятно е много малък, но изисква внимателна оценка.