Британците може би ще изпитват трудности да си купят яйца през зимата заради нарасналите разходи и епидемията от птичи грип на Острова, пише Huffingtonpost.

Клиенти на две от големите вериги супермаркети Tesco и Sainsbury’s публикуваха снимки и видеа в социалните мрежи, на които се виждат празните рафтове, предназначени за яйца.

От други вериги, сред които Asda и Lidl, пък обявиха, че ще наложат лимит на покупките на яйца заради намалелите им запаси.

От веригата пъбове Wetherspoons вече предлагат традиционната английска закуска без яйца. Вместо тях клиентите могат да изберат между лучени кръгчета, наденичка или картофки.

От Британската асоциация на производителите на яйца информираха, че заради епидемията от птичи грип ще е налице недостиг по време на празничния сезон. Оттам допълниха, че заради по-лошото време 1/3 от кокошките са намалили или са спрели снасянето на яйца.


Заради поскъпването на храните изхранването на кокошките се е оскъпило с 50%, а допълнителни 30% носи ръстът в цените на горивата.

Въпреки че супермаркетите вече увеличиха цените на яйцата, повишението не достига пряко до производителите, информират от асоциацията.