Цените на имотите в Германия ще се понижат с 3.5% следващата година, тъй като повишението на разходите за живот и нарастващите лихви по кредитите вече засягат потребителите.

Вероятността от срив обаче е малка, сочи проучване на Reuters сред експерти от имотния пазар.

Хармонизираната инфлация при потребителските цени в най-голямата европейска икономика е била 11.6% миналия месец, а Европейската централна банка (ЕЦБ) повишава лихвите на фона на очертаващата се рецесия, което поставя под натиск бюджетите на домакинствата.

Средните цени на имотите в Германия ще се понижат с 3.5% през 2023 г., показва проведеното в периода 8-18 ноември проучване сред 12 пазарни наблюдатели.

За сравнение, при предишното проучване от август прогнозите бяха за 0.5% ръст в цените. Очакванията за 2024 г. са, че те ще паднат с 0.5%, но след това ще отбележат 1.0% ръст през 2025 г.

На въпрос каква е вероятността от срив на пазара в следващата година, 11 от участниците са отговори, че е малка, а един – много малка. Само един смята, че има голяма вероятност това да се случи.

"Отслабващото търсене на имотни заеми и намаляващата покупателна способност на потребителите са индикация, че обратът на пазара на жилищни имоти вече е започнал – ние обаче очакваме значителна корекция в цената, а не реален срив на цените на имотите," казва Картсен Бжески от ING.

Осреднените очаквания за спада на цените от върха до достигане на дъно са 10.0%, като най-големият очакван спад е 17.5%.

"През първото тримесечие на 2022 г. за пореден път станахме свидетели на много големи увеличения, в сравнение с предходната година. На фона на тези стойност, понижение от 10% е доста реалистично," казва Йорг Утрехт от Interhyp.

Този спад обаче няма да е достатъчен, за да направи имотите достъпни, според проучването, като анализатори твърдят, че ще е необходим 20-процентен спад от върха до дъното, след като цените са се повишили с 10% миналата година и се очаква да отбележат 3.0% ръст тази година.