Тъй като голяма част от света отвори отново границите си за туристи, 2023 г. се очертава да бъде годината, в която пътуването официално ще се възстанови от пандемията.

За да помогне на пътешествениците с избора на дестинация, Travel + Leisure представи традиционната си класация на 50-те най-добри места за пътуване, като за първи път тази година тя е разделена на категории.

Днес ще ви представим една от тях - Културно богатство.

Александрия, Вирджиния, САЩ

С перфектни калдъръмени улици като от пощенска картичка и бърз достъп до винарните в Северна Вирджиния, Александрия е място, което лесно можете да обикнете.

Градът, който е основан като тютюнево пристанище през 1749 г., в продължение на десетилетия през 19 век е мястото на най-голямата вътрешна търговия с роби в страната.

Днес музеят Freedom House предлага три нови изложби в чест на хората, насилствено доведени тук. Междувременно, Пътеката на афро-американското наследство, която е открита през 2020 г., следва река Потомак и обхваща близо 200 години история в 11 спирки, като например завода за торпеда, в който много чернокожи мъже и жени са работили по време на Втората световна война.

Разширение на маршрута ще дебютира през февруари 2023 г. с 20 нови спирки, включително Waterfront Park - пристанището, от което поробените са прекарвани до места, като Ню Орлиънс.

Кайро и Нил, Египет

Pixabay

След повече от десетилетие на строителство, Големият египетски музей може най-накрая тази пролет да отвори врати, само на един хвърлей от Великите пирамиди в Гиза.

Какво да очакваме? Огромно изложбено пространство, безброй съкровища, външни градини и обширен площад, от който посетителите могат да се насладят на пустинните околности.

Междувременно, редица нови и луксозни кораби започнаха да плават по Нил: сред най-добрите са Viking Osiris, превозващ 82 пътници, и разкошният Sphinx от Uniworld Boutique River Cruises, който има 42 каюти, обсипани с мрамор, ръчно резбовано дърво и фини чаршафи от египетски памук.

City, Невада, САЩ

Дори в щат, известен с огромните си пусти пейзажи, Basin and Range National Monument - на около два часа път с кола северно от Лас Вегас, издига природата на ново ниво. Резерватът, създаден през 2015 г., предоставя безкрайни възможности за туризъм, катерене, къмпинг и колоездене. Неговите пустинни долини и планински вериги са осеяни с местни обекти на скално изкуство.

Но причината да го посетите през 2023 г. е City (Градът, в превод от английски, бел. ред.) - най-голямото съвременно произведение на изкуството в света, което беше отворено за посетители през септември 2022 г.

Изработена от пръст, скали и бетон, монументалната скулптура на открито се създава повече от 50 години – това е колекция от могили, вдлъбнатини и каменни плочи, замислени от художника Майкъл Хайзер. Дългата 2.54 км скулптура изглежда едновременно древна и футуристична - дестинация, също толкова вдъхновяваща, колкото и естествената природа около нея.

Хавана, Куба

Pixabay

Въпреки че в момента пътуването до Куба е доста по-лесно, все още има някои ограничения.

Туристите трябва да разполагат с график с дейности, които подкрепят кубинския народ, което включва купуване на услуги от кубински предприемачи, отсядане в местни домове, хранене в частни ресторанти и резервиране на културни дейности.

Тези, които са готови да поемат по оживените улици на Хавана, се нуждаят от виза, която може да им бъде издадена в деня на пътуването на гишето за регистрация на летището или от турооператор.

Танжер, Мароко

Pixabay

В продължение на десетилетия този северен марокански град привлича поток от бохеми емигранти. Но репутацията на Танжер може да се промени тази пролет, отчасти благодарение на откриването на Villa Mabrouka - втория марокански имот на британския дизайнер Джаспър Конран, който следва откриването на L'Hôtel Marrakech през 2018 г.

Някогашна частна резиденция на модната икона Ив Сен Лоран и неговия партньор, имотът на хълм има прекрасна гледка към залива на Танжер и се намира на пешеходно разстояние до френетичната медина на града.

Villa Mabrouka се присъединява към други новости, като Музея за съвременно изкуство - пространство, показващо произведения на регионални художници, наричано още Kasbah Museum, тъй като се помещава в реновирания затвор Kasbah от 17-и век.

Район на езерата, Турция

Pixabay

В Турция има много популярни туристически места, но тази вътрешна част на Югозападен Анадол ще се окаже в светлината на прожекторите през идните години.

Испарта е най-големият град в региона и център за производство на рози и лавандула. Същевременно, най-известната характеристика на района са тектоничните езера, създадени от древни земетресения, в подножието на планината Тавър, но също така много древногръцки и римски археологически обекти.

Безстрашните пътешественици могат напълно да се откажат от хотелите, като къмпингуват по новата Пътека на наследството на Писидия - маркиран маршрут, който обединява прекрасната природа и уникалната история на езерния район, докато минава през древни места, като Кремна, Адада и каньона Язъли.

Турция - удивителни гледки и интересни факти

Обединеното кралство

Unsplash

Дестинацията на годината на T+L може да преминава през период на преход, но някои неща никога не се променят. От една страна, историческите градове на страната винаги ще бъдат дом на хотели, които съчетават величие и добро обслужване.

От многото музеи от световна класа в Обединеното кралство, два наскоро получиха реновации: Burrell Collection в Глазгоу - зашеметяващ асортимент от международно изкуство и артефакти, и музеят на Манчестър, който е посветен на природните науки. The Factory - новият културен център на Манчестър, отдава почит на известния звукозаписен лейбъл зад рок бандите от 80-те години Happy Mondays и New Order.

Любителите на храната ще искат да опитат широката гама от кулинарни изкушения в Arcade Food Hall в Battersea Power Station - последния етап от реновацията на историческата сграда.

Нито едно посещение в Обединеното кралство не е завършено, без да се впуснете в неговата несравнима провинция, а първият център за възстановяване на дивата природа в Шотландия - Dundreggan, е едно забележително място. Междувременно, на езерото Лох Нес планира ще отвори център за посетители до края на 2023 г.

Венеция, Италия

Pixabay

Вечно популярният град нашумя през 2022 г. с таксата си за еднодневни екскурзианти, която влиза в сила през януари 2023 г.

Биеналето на архитектурата във Венеция се провежда от 20 май до 26 ноември 2023 г. с глобални изложби, курирани от Лесли Локо - първия чернокож архитект, който организира събитието.

Любителите на архитектурата също така могат да посетят Procuratie Vecchie - сградата от 16-ти век по протежение на площад Сан Марко. Въпреки че фасадата й е една от най-фотографираните в Италия, публиката е допусната вътре едва наскоро, след завършване на петгодишна реновация.

Тези, които търсят носталгичен лукс, трябва да планират пътуване през втората половина на годината с влак: емблематичният Venice Simplon-Orient Express на Belmond ще представи два наскоро реставрирани вагона от 20-те и 30-те години на миналия век с разкошни апартаменти, моделирани да отразяват пейзажите на Европа.