От 1 януари 2023 г. Лукойл Нефтохим ще прехвърли цялото си  производство в Блъгария, като всички данъци на компанията ще се плащат у нас, а не както беше досега - в Холандия и Швейцария. Очакваните приходи за държавната хазна възлизат на 100 млн. лв. годишно, обяви вицепремиерът по икономическа политика Христо Алексиев, цитиран от darik.bg.

По думите му, с тези средства  ще бъдат компенсирани най-уязвимите хора в страната.

"Служебното правителство от повече от два месеца работи целенасочено и приоритетно за овладяване на кризите в енергетиката, инфлацията и цените на гориват"а, коментира на пресконференция вицепремиерът Христо Алексиев след срещата си с ръководството на Лукойл България и Лукойл Нефтохим Бургас.

Алексиев подчерта, че след днешната среща е постигната важна стъпка напред.

Той каза още, че след прилагането на регламента за изземването на свръхпечалбите и предложените от служебния кабинет законодателни промени, приходите за тази година в държавната хазна се очаква да бъдат 100 млн. лв.

Бижута за 175 308 лв. хванаха на „Капитан Андреево“

Средствата ще бъдат използвани за компенсирането на най-уязвимите хора в България чрез програма, която служебният кабинет разработва.

Председателят на Управителния съвет на Лукойл Нефтохим Илшат Шарафутдинов заяви, че е необходимо да се промени бизнес схемата в България и отбеляза, че с днешното споразумение значително ще се увеличат както постъпленията в българския бюджет, така и работните места - от 1300 на 10 000.

От години енергийният гигант внася отчети, които декларират огромни годишни загуби. Така компанията в продължение на десетилетия не внасяше данък печалба към държавата, припомня darik.bg. 

Между Националната агенция за приходите и Лукойл тече дългогодишен спор за методиката на т. нар. трансферно ценообразуване, от което зависи финансовият резултат на дружеството.  Едва тази година Лукойл Нефтохим плати данък печалба за първи път от 15 години насам.