С изключение на минималните козметични промени в началната страница на търсачката на Google, през годините тя винаги е изглеждала по един и същи начин.

Нейните алгоритми обаче се актуализират хиляди пъти годишно, за да подобрят резултатите и потребителското изживяване. 

Тези промени са невидими за потребителите, които всеки ден правят милиарди заявки за търсене на 150 езика. Но те влияят пряко върху резултатите, които виждат на екраните на своите компютри и мобилни устройства, пише Wired. 

Как Google решава какво да промени?

Системите, които решават кое съдържание е уместно и надеждно, са автоматизирани, а аргоритъмът, по който те изпълняват функциите си, изисква много усилия и корекциите върху него се правят от много различни екипи.

„Предоставянето на добри резултати от този мащаб и сложност изисква много различни системи и ние винаги се опитваме да ги подобрим, за да можем да показваме възможно най-полезните резултати“, коментира пред изданието говорителят на компанията, отговарящ за търсенето, Дани Съливан.

Той казва, че промените в търсачката преминават през строг контрол, преди да се внедри нещо ново. През 2021 г. Google проведе повече от 700 000 експеримента, които доведоха до 4000 подобрения на търсенето. 

„Данните от тези оценки и експерименти преминават през задълбочен преглед от опитни инженери и анализатори на търсенето, както и други експерти по право и поверителност, които след това определят дали промяната е одобрена за стартиране“, казва Съливан.

Какво следва?

В допълнение към промените в методологията за търсене на Google, много промени в търсенето имат за цел да го направят по-интуитивно и да позволят на потребителите да търсят по естествен начин информацията, от която се нуждаят.

Т. нар. "мултитърсене" в мобилното приложение на Google, например, позволява на потребителите да направят снимка на нещо, да добавят текст към него и да търсят по изображение и текст едновременно. 

Скоро се очаква и фунцията „мултитърсене наблизо“, която ще прави същото, но ще дава и локални резултати. Например, ще можете да направите снимка на вид суши и Google ще ви помогне да намерите ресторант наблизо, който го сервира.

Една от промените, които вероятно много хора са забелязали, е, че получават различни резултати при търсенето на мобилно устройство и на настолен компютър.

На мобилните устройства бързо зареждащото се съдържание, което се изобразява добре на мобилен екран, има тенденция да се класира по-високо. Това означава, че сайтовете, отмизирани за мобилно ползване, ще излизат по-напред в търсачката. 

„При равни други условия даваме предпочитание на удобното за мобилни устройства съдържание пред останалото“, казва Съливан. 

Промените в начина, по който Google обработва класирането при търсене, имат за цел да изтласкат напред съдържанието, генерирано от реални хора, а не от т. нар. "ферми" за съдържание, които нарочно го оптимизират специално за търсачките.

"Не че в SEO има нещо лошо. То ни помага да намерим и разберем подходящото. Но SEO не е някакъв специален метод за показване в най-добрите резултати на първа страница.

Нашият съвет към всички, които искат да излизат по-напред в търсенето на Google, винаги е бил един и същ - създавайте полезно съдържание за хората, а не за търсачките”, казва още Съливан. 

Колко голям проблем е спамът?

Броят на страниците с т. нар. "спам" и злонамерено съдържание, които търсачката на Google открива всеки ден, възлизат на 40 милиарда. Съливан казва, че усилията на Google успяват да филтрират около 99% от тях, но обемът на спама непрекъснато нараства.

Google използва системата SpamBrain, базирана на изкуствен интелект, която, според Съливан, е довела до идентифицирането на шест пъти повече спам сайтове през 2021 г., отколкото през предходната година.

Може ли зловреден софтуер да попадне в резултатите от търсенията и рекламите в Google Ads?

Тази година имаше няколко инцидента със злонамерен софтуер, който беше успял да "пропълзи" в рекламите в търсачките. Неспособността на Google да ограничи някои видове подвеждащи реклами предизвика сериозни критики.

Както при спам съдържанието и търсенето, Google Ads е в постоянна битка да се отърве от вредното съдържание. Джини Марвин, която отговаря за връзките с обществеността в Google Ads, коментира пред Wired, че усилията на компанията включват както автоматизирани системи, така и служители, които се опитват да идентифицират злоупотреби в над 180 страни. 

"Това е голяма задача. През 2021 г. изцяло премахнахме над 3.4 милиарда реклами, ограничихме 5.7 милиарда други и спряхме над 5.6 милиарда акаунти на рекламодатели“, казва тя.

Ситуацията обаче не е перфектна и потребителите трябва да внимават, когато използват рекламни линкове. Джини Марвин напомня, че ако потребителите забележат нещо подозрително в някоя реклама, те могат да кликнат върху трите точки до нея и да изберат опцията „За тази реклама“, която включва информация за рекламодателя и защо им е била показана. 

Страниците на рекламодателите в Google показват и останалите реклами, пуснати от тях през последните 30 дни. Ако има нещо нередно, потребителите могат да докладват за въпросната реклама.

А наскоро пуснатият от Google My Ads Center дава на потребителите повече контрол върху това какви типове реклами виждат. Те могат да блокират чувствителни реклами и да персонализират съобщенията, които се показват на екрана им. 

Но, въпреки това, някои експерти са на мнение, че в областта на защитата на потребителите от злонамерени реклами има още какво да се желае.

Кейти Пол, директор на нестопанската организация Tech Transparency Project, коментира, че Google е предупреждавана от години за тези проблеми и не е предприела мащабни действия за премахване на зловредния софтуер и дезинформацията. 

Легитимни ли са търговците на дребно в Google Shopping?

Ако вече работите по списъка си за празнично пазаруване, може да сте забелязали сделки в резултатите от Google Shopping, които изглеждат твърде добри, за да са истина.

Например, търсенето на конкретна видеокарта може да доведе до куп резултати, които са приблизително еднакви по цена, и един или два от уебсайт, за който никога не сте чували, където цената е толкова силно намалена, че изглежда подозрително.

"Това е предизвикателство за Google. Ние винаги се адаптираме, за да държим лошите търговци извън нашите платформи и това е област, върху която сме силно фокусирани, докато увеличаваме броя на търговците и продуктите, включени в Google. Но в борбата с измамите няма финална линия", казва Мат Мадригал, който е вицепрезидент на отдела за онлайн пазаруване в Google. 

Мадригал коментира още, че търговците са обект на политики, които изрично забраняват невярно представяне и фалшиви стоки. Както при търсенето и рекламите, автоматизацията и човешкият преглед са част от проверката на всички доставчици.

Но, според Мадригал, Google Shopping разчита и на обратната връзка от потребителите, за да идентифицира предполагаемите измами. 

Според Кейти Пол обаче, както при Google Ads, тенденцията да се изисква от потребителите да контролират системата е обезпокоителна, когато компанията има ресурсите да наеме повече модератори и експерти по съдържание. 

„Виждаме същия отговор от страна на Google. Подобно на Facebook, виждаме компаниите да казват „Докладвайте тази информация, когато я видите“, но в същото време тази мултимилиардна компания възлага на потребителите отговорността да изчистят собствената ѝ платформа за търсене - техния основен механизъм за печалба“, казва тя. 

* Search engine optimization - практика за оптимизиране на уеб страници, така че да се класират по-високо в търсачките