Тази седмица във Великобритания, Франция и Германия беше пусната онлайн търсачка, която не предлага реклами и не използва тракери, проследяващи дейността на потребителите.

Neeva има около 600 000 потребители в САЩ, където стартира миналата година.

Създателят на сайта Сридхар Рамасвами, който преди това е работил за Google в продължение на 16 години и е ръководил рекламния бизнес на технологичния гигант, заяви пред BBC News, че технологичният сектор е започнал да "експлоатира" данните на хората - нещо, от което той вече не иска да бъде част.

Тракерите споделят информация за онлайн дейността на потребителите, като целта до голяма степен е свързана с таргетирането на реклами след това.

Neeva е набрала 77.5 млн. долара от инвеститори.

Търсачката предлага безплатно търсене, а други функционалности, като достъп до мениджър на паролите и виртуална частна мрежа (VPN), ще се предлагат на абонаментен принцип.

Потребителите биват призовавани да си направят профил за евентуални абонаменти на по-късен етап. Цената за Великобритания вероятно ще е около 5 паунда на месец, според Рамасвами.

"Смятаме, че традиционните търсачки са насочени повече към рекламата и рекламодателите, а не към това реално да обслужват потребителите," допълва той.

"Google има доминираща позиция на пазара и реално няма стимул да създава иновации. Като компания те също така се чувстват задължени да показват все повече приходи и печалба на акционерите си, затова просто продължават да увеличават броя на рекламите."