Биткойнът днес поевтиня до двегодишно дъно на фона на продължаващите ефекти на пазара на криптовалути от фалита на борсата FTX.

Биткойнът се обезцени до 15 480 долара, което беше най-ниското ниво от 11 ноември 2020 г., според данни на CoinDesk. Дигиталната валута след това възстанови част от загубите си и се търгуваше на ниво от 15 770 към 14:30 часа българско време.

Целият пазар на криптовалути е изгубил над 1.4 трлн. долара от стойността си, след като индустрията беше преследвана от проблеми - от фалирали компании до ликвидна криза, които бяха задълбочени от фалита на FTX - една от най-големите крипто борси в света.

Поредните проблеми за крипто пазара започнаха, след като главният изпълнителен директор на борсата Binance Чангпенг Жао обяви, че неговата борса ще продаде своите FTT токени.

FTT беше дигиталната валута на FTX. Този ход на Binance предизвика срива на FTX, която преди време беше оценявана на 32 млрд. долара. След това FTX подаде заявление за фалит.

Нещата се усложниха и от това, че хакери откраднаха криптовалути за около 477 млн. долара от FTX, по-голямата част от които бяха под формата на дигиталната валута етер.

Хакерите обаче бяха започнали да изпират тези пари, обръщайки ги в биткойни. Тъй като продават етер, цената на тази криптовалута също беше подложена на натиск.

Днес етерът поевтинява с около 3.5% - до 1 090 долара.