Американските акции се повишиха във вторник, като S&P 500 затвори на най-високото си ниво от два месеца и половина насам.

Прогнозите за по-силни продажби на някои търговски вериги в страната смекчиха опасенията, че високата инфлация ще доведе до свиване на потреблението по празниците. В същото време скокът в цените на петрола подкрепи цените на акциите на енергийните компании. 

Dow Jones Industrial Average се повиши с 1.2%, а широкият S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite добавиха по 1.4% към стойността си. S&P 500 затвори на най-високото си ниво от 12 септември.

Президентът на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър потвърди, че понижаването на инфлацията остава критично за централната банка ден, след като подкрепи по-слабото увеличение на лихвите през декември. 

Президентът на Фед за Канзас Сити Естер Джордж пък заяви, че може да се наложи централната банка да повиши лихвените проценти до по-високо ниво и да ги задържи там за по-дълго време, за да смекчи потребителското търсене и да охлади инфлацията.

Спадът на долара и доходността по държавните облигации на САЩ също помогнаха за повишаването на рисковия апетит на Уолстрийт и за ръста на борсовите индекси. 

Американската валута поевтиня до ниво от 1.0328 спрямо еврото.

На стоковите пазари тази сутрин петролът остана почти без промяна, като фючърсите на американския лек суров петрол се търгуват на ниво от 80.97 долара за барел, а тези на сорта брент се движат около 88.40 долара за барел. 

Вчера Саудитска Арабия заяви, че ОПЕК+ ще се придържа към съкращенията на добивите, което подкрепи суровината след серията от няколко поредни дни на понижения. 

Златото поевтиня с 0.1% - до 1737 долара за тройунция. 

На пазара на криптовалутите биткойнът поскъпна с над 5% за последните 24 часа, след като в предишния ден се понижи до най-ниското си ниво от две години насам. Криптовалутата се търгува на ниво от 16 500 долара за брой.