По-рано този месец вече бившият състезател по американски футбол Блейк Мартинес обяви, че се отказва от спорта. Това се случи само 11 дни, след като той продаде на търг карта на Pokémon за 672 000 долара.

28-годишният Мартинес точно се беше присъединил към отбора на Лас Вегас Рейдърс през октомври и изигра четири мача, преди да обяви в Instagram оттеглянето си нa 10 ноември.

"Избрах на този етап да се оттегля от тази кариера и да се фокусирам върху моето семейство и нещата, които възнамерявам да правя в бъдеще," написа Мартинес.

Бившият вече спортист наскоро е продал Pokémon карта Illustrator, която е една от най-редките," според компанията CGC Trading Cards, занимаваща се с оценка на подобни артикули.

Във видео в профила на компанията вицепрезидентът на CGC Trading Card Мат Куин описва картата, като "Свещения Граал за колекционерите на карти Pokémon".

В интервю за платформата Goldin Auctions, през която продава картата, Мартинес казва, че е започнал да колекционира карти Pokémon, когато бил на шест години и се завърнал към това свое хоби по време на пандемията от COVID-19.

Той твърди, че дори основал компания за продажба на карти, чрез която открил картата Illustrator.

Цените на картите Pokémon скочиха по време на пандемията, а знаменитости, като ютубъра Логан Пол, диджей Стив Аоки и рапърът Logic, се включиха в манията по тях.

През юли 2021 г. Пол плати 5.275 млн. долара за друга карта Illustrator, с която постави нов рекорд на Гинес за най-скъпа карта Pokémon, продадена в частна сделка.