Броят на биткойн милионерите е намалял с 80% за една година - на фона на спада в цената на криптовалутите. Това показва проучване на платформата Glassnode, цитирано от електронното издание Cointelegrtaph.

Данните сочат, че към момента има само 23 000 портфейла с баланс в биткойни, които са на стойност 1 милион долара или повече.

Спадът на крипто милионерите е поредната индикация за нестабилното състояние на пазара.

За сравнение, в началото на ноември 2021 г., когато биткойнът се доближи до последния си исторически връх от 69 000 долара за брой, "милионерските" портфейли са били общо 112 898.

Броят им обаче падна драстично през последната година, на фона на "мечия" пазар в криптоиндустрията. 

Междувременно, картината изглежда малко по-различна по отношение на общия брой на биткойн портфейлите. След фалита на крипто борсата FTX се наблюдава лек ръст в броя на определени класове портфейли, пише още Cointelegrtaph.

Потребителите, които теглят средства в частни хранилища и консолидират портфейлите си, вероятно са причина за значителното увеличение на портфейлите, в които има поне един биткойн или повече.

Към 27 ноември тази година те възлизат на над 952 000, което е рекорд в историята на най-популярната криптовалута.

Въпреки това, данните на Glassnode показват, че дори броят на най-дребните инвеститори, тези с поне 0.01 биткойна в портфейлите си, също се увеличава.

Като цяло обаче броят на адресите с баланс, различен от нула, намалява от началото на ноември. Подобно прекъсване на дългосрочния възходящ тренд се наблюдаваше за последно през април 2021 г.