Криптобанката BlockFi подаде заявление за фалит, с което се превърна в поредната жертва на финансовите последици от сгромолясването на империята на Сам Банкман-Фрийд.

BlockFi обяви по-рано през месеца, че е спряла тегленията на средства от страна на клиенти, изтъквайки като причина “значителна експозиция” към борсата на Банкман-Фрийд FTX, както и към свързания с нея хеджфонд Alameda.

FTX, Alameda и десетки свързани с тях компании подадоха заявления за фалит на 11 ноември.

Малко след подаването на заявление за фалит BlockFi заведе дело срещу компанията на Банкман-Фрийд Emergent Fidelity Technologies, настоявайки той да върне предоставени като обезпечение средства, които й дължи.

Това обезпечение е 7.6-процентният дял на Банкман-Фрийд в онлайн приложението за търговия Robinhood, според Financial Times.

Непубличната компания, основана през 2017 г. от Зак Принс и Флори Маркес, отпускаше заеми на клиенти, използвайки крипто активи като обезпечение.

В документите по фалита на BlockFi се казва, че компанията дължи средства на над 100 000 кредитори. Най-големият сред тях е Ankura Trust, която има да получава 729 млн. долара. Вторият най-голям кредитор на BlockFi е FTX с 275 млн. долара.

BlockFi разполага с около 257 млн. долара кеш, а ръководителите й очакват тези средства да осигурят достатъчно ликвидност за процеса по преструктуриране. Компания е посочила, че разполага с между 1 млрд. и 10 млрд. долара активи и задължения.

Част от преструктурирането ще включва съкращения на служители. Базираната в Ню Джърси компания беше една от няколкото, които получиха финансова подкрепа от Банкман-Фрийд през лятото, след като падащите цени на криптовалутите заплашиха да повлекат надолу водещи играчи в екосистемата на дигиталните активи.

През юли BlockFi си осигури 400 млн. долара финансова подкрепа от FTX.