Обувките, както всички добре знаем, са необходимост. Повечето хора ги избират според сезона и условията, за които са предназначени.

Други са предвидени само за официални случаи, а има и такива, които са предназначени да издържат на екстремните условия в планината или в джунглата. 

Но за някои хора обувките носят много по-различна стойност, излизаща извън рамките на функционалните характеристики. 

Най-скъпите обувки в света се продават за милиони долари, като в повечето случаи са произведени от най-добрите дизайнери и се обуват от знаменитостите за специални поводи. 

Ето как изглежда класацията на най-скъпите обувки в света: 

10. Golden OVO Air Jordans на Дрейк
цена: 1.9 милиона долара

Няма как в списъка на най-ценните обувки да не присъства и най-популярната маратонка в света. 24-каратовите Air Jordan-ки на Дрейк заемат десетото място в класацията.

Въз основа на цената на златото в момента на покупката (2016 година), само материалът, използват за изработката им, е струвал 1.9 милиона долара. 

Дрейк възлага изпълнението на дизайнера Матю Сена. 

9. Специалният чифт Tom Ford на Джейсън Арашебен
цена: 2 милиона долара

В очакване на финала на сезон 2014 на шоуто America's Got Talent водещият Ник Кенън иска да направи силно впечатление. Той се свързва с Джейсън Арашебен и му поръчва да създаде „най-скъпите обувки в света“.

След като прекарва четири месеца в търсене на 14 000 диаманта с общо тегло 340 карата и преминава през селекция на седем чифта обувки в продължение на 2000 часа работа, Арашебен най-накрая се спира на чифт лачени обувки на дизайнерска къща Tom Ford като база за превъзходния си шедьовър.

8. Танзанитените токчета на Стюарт Вайцман 
цена: 2 милиона долара 

Може и да не знаете, но танзанитът е по-рядък дори и от диамантите. Открит е от племето Масаи през 1967 г. на планината Килиманджаро, а местната мина за добив на ценния минерал все още е единствената в света. 

Дамските обувки на Стюарт Вайцман са украсени със 185 карата от красивия камък и са проектирани в сътрудничество с бижутера Еди Ле Виан.

Въпреки своята рядкост и красота обаче, танзанитът все още се смята за полускъпоценен камък, така че сам по себе си не би бил достатъчен, за да оправдае цената от 2 милиона долара. Вероятно по тази причина дизайнерите са добавили и още 28 карата диаманти.

7. Пантофите на Пепеляшка по дизайн на Стюарт Вайцман
цена: 2 милиона долара 

Обувките на Пепеляшка са уникален чифт, вдъхновен от едноименната приказка. Вайцман обаче се стреми да създаде нещо по-удобно за носене от легендарните стъклени пантофки на принцесата. 

Дантелените бели каишки от италианска кожа са украсени с диаманти в платинен обков. 

Дясната обувка е с 5-каратов амарето диамант, който може да накара всяка дама да се почувства като истинска принцеса.

6. Обувките на Рита Хейуърт по дизайн на Стюарт Вайцман
цена: 3 милиона долара 

Стюарт Вайцман произвежда едни от най-скъпите обувки в света и Rita Hayworth Heels не са изключение. Рита Хейуърт е една от най-големите звезди на своето време и помага за увеличаването на популярността на високия ток през цялата си плодотворна филмова кариера.

Диамантите, рубините и сапфирите, вградени в обувките на Вайцман, някога са принадлежали на филмовата звезда, което прави този чифт наистина специален.

Сега те са собственост на принцеса Ясмин Ага Хан - дъщерята на Хейуърт от брака ѝ с принц Али Салман Ага Хан.

5. Рубинените пантофки на Хари Уинстън 
цена: 3 милиона долара 

На Хари Уинстън са били необходими два месеца, за да изработи инкрустираните със скъпоценни камъни пантофки. Те са създадени през 1989 г., за да отбележат 50-ата годишнина на филма „Магьосникът от Оз“.

Обувките са направени в размер 4 по американския стандарт (34.5 по европейския), за да останат верни на филма, и носят 25 карата диаманти и 1350 карата рубини.

Любопитното за този чифт е, че оригиналните обувки, носени във филма, се продават на търг за по-малко пари (660 000 долара) от версията на Хари Уинстън, която струва около 3 милиона долара. Това остава като един от редките случаи, в които репликата се оказва по-скъпа от оригинала.

4. Обувките, с които е замерен американският президент Джордж Буш 
цена: 10 милиона долара 

Ако за подобна оценка липсваха доказателства, тя би изглеждала като шега. Но обувките, използвани при опита за нападение над американския президент Джордж Буш Младши, наистина струват 10 милиона долара, поне според ценител от Саудитска Арабия.

Майсторската изработка на обувката Ducati Model 271 е заявена от турския обущар Рамазан Байдан. Има и няколко други производители в други части на света, но поръчките за т .нар. Bush Shoes буквално наводняват магазина на Байдан. 

А саудитецът Хасан Мохамад Махафа предлага цена от 10 милиона долара за оригиналния чифт, с който е извършена "атаката" на 14 декември 2008 г., когато на пресконференция иракският журналист Мунтадар ал Заиди хвърля и двете си обувки срещу американския президент. 

3. Обувките с висок ток на Деби Уингам 
цена: 15.1 милиона долара 

Деби Уингам започва кариерата си в модата, след което разширява интересите си към тортите, а по-късно обединява двете неща, за да създаде най-скъпият чифт обувки в света за времето си (2017 година).

Обувките с висок ток на Уингам са на цена от 15 милиона долара и изглеждат като възхитително лакомство. 

Производството на специалния чифт отнема стотици часове, няколко скъпоценни камъка и много злато. Включително и 18-каратовата златна нишка, която е използвана за шева. 

Заслужава си да се отбележи, че сладките изкушения на Уингам са по-скъпи дори и от обувките ѝ. Торта, инкрустирана с диаманти, е струвала на един от клиентите ѝ 64 милиона долара.

2. Диамантените обувки на Passion Jewellers и Jada Dubai
цена: 17 милиона долара 

Рекордът на Деби Уингам за най-скъпия чифт обувки в света е труден за подобряване, но две световни луксозни марки се обединяват, за да изпълнят това предизвикателство. 

Конкретният чифт е изработен от злато и е украсен с диаманти, два от които тежат цели 15 карата.

Обувките са изложени в хотел Burj Al Arab в Дубай.

1. Лунните звезди на Антонио Виетри 
цена: 19.9 милиона долара 

Актуалният рекорд за най-скъпите обувки в света обаче принадлежи на италианеца Антонио Виетри. 

Те бяха представени за първи път на яхта в Дубай, като част от седмицата на модата в Обединените арабски емирства през 2019 година. 

Токът на обувките е изработен от масивно злато, 30 карата диаманти и малко аржентински метеорит от 16-и век. 

Дизайнът им наподобява този на 163-етажния небостъргач Бурж Халифа.