Автомобилните компании в САЩ преминават към електромобили, но трябва ли потребителите да ги последват? Не още, пише Autotrade.com.

Ако начинът на живот на даден потребител изисква използването на електромобил, той или тя би трябвало да планира подобна покупка.

Електромобилите, в крайна сметка, ще са равни или по-добри от бензиновите коли в почти всяко едно отношение. Преминаването към тях ще забави ужасите от климатичните промени, а не след дълго те ще бъдат единствената опция.

Колкото повече можете да си позволите да изчакате oбаче, толкова по-добри ще са електрообилите и поддържащата ги инфраструктура.

Има отлични аргументи в полза на идеята, че най-доброто нещо, което потребителите могат да направят за околната среда, е да не допринасят за производството на още един автомобил, докато не им се налага.

Намираме се в началото, а положението в началото е лошо

Първият автомобил на бензин в САЩ се появява през 1893 г. До края на 20-те години на 20-и век индустрията съзрява с предимно стабилен набор от производители и разпознаваеми технологии, използвани в автомобилите.

Тогава е можело човек да шофира от един град до друг и да разчита на това, че ще намери гориво и квалифицирани механици, които знаят как работи автомобилът.

Дотогава обаче е царял безпорядък. Всяка година се появявали и изчезвали десетки производители. Автопроизводителите обикновено били известни само на регионално ниво.

Автомобилите използвали различни горива, за които не можело да се разчита, че ще бъдат открити навсякъде. На първите бензиностанции потребителите вземали гориво от огромни надземни резервоари, след което го пренасяли до автомобилите си.

При запалването с манивела имало толкова много инциденти и счупени ръце, че лекарите често наричали този тип нараняване “шофьорска фрактура.”

Нещата в днешно време не са толкова зле за собствениците на първите електромобили. Има обаче сериозни паралели, които могат да бъдат направени между онова време и сегашното.

Инфраструктурата ще се подобри 

Представете си, че различните марки произвеждат различни отвори за резервоарите в различни форми. Представете си, че всяка бензиностанция има пистолети за зареждане, които пасват на една или две марки, но няма бензиностанция, на която могат да зареждат всички автомобили.

Точно така изглежда зареждането на електромобилите в момента. Зарядните устройства на Tesla са в една форма, тези на Hyundai са в друга. По-старите модели на Kia Soul използва трети вид.

Коли, които изплолзват един тип зарядна станция, не могат да използват друг. Някои електромобили Nissan Leaf дори се предлагат с два различни зарядни порта, за да се увеличи вероятността собствениците им да заредят.

Тези зарядни също са непредсказуеми. В проведено наскоро проучване 72% от собствениците на електромобили казват, че наскоро са попаднали на неработещо зарядно устройство.

Електромобилите са по-малко 3% от всички автомобили по американските пътища. Техният брой бързо се увеличава. Навлизането им обаче няма да бъде линейно, а лавинообразно.

Проучване сочи, че делът от 5% е важна повратна точка. След като електромобилите достигнат 5% дял от продажбите на нови автомобили, след това 25% ще бъдат достигнати бързо.

Много от тези проблеми ще се увеличат лавинообразно с използването на все повече електромобили, което ще принуди индустрията да ги разреши. Зарядните ще станат по-надеждни с увеличаването на клиентската база и оплакванията.

Индустрията може също така да бъде принудена да използва унифициранo зарядно. В крайна сметка, всеки автомобил на бензин, който се продава днес, може да бъде зареждан на всяка бензиностанция. Това обаче не е било така, докато икономиите на мащаба не го налагат.

Това все още не се е случило при електромобилите.

Обслужването ще се подобри 

Ако си купите определена марка автомобил на бензин, знаете къде да го закарате за поправка. Или в представителство на марката, или в независим сервиз. На всяко от двете места могат лесно да набавят частите, от които имат нужда.

Положението обаче не е същото при електромобилите в момента.

Някои стартъп компании, като Rivian, изпращат механици на място. Ако обаче потребителят се нуждае от ремонт, който не може да бъде направен пред дома му, колата трябва да бъде откаран в най-близкия сервизен център, който може да е на стотици километри. В случая с Rivian потребителят бива таксуван за това.

Други пък все още работят по намирането на решение. Стартъп компанията Lordstown Motors се надява да използва магазините на Camping World като сервизни центрове.

Всичко това ще се подобри. Някои стартъп компании ще изчезнат. Местните сервизи ще се приспособят към поправките на електромобили, тъй като това умение се превръща в конкурентна необходимост. Мрежите за доставки, в крайна сметка, ще могат да доставят всички необходими части.

Не още обаче.

Автомобилите ще стават по-добри 

Друга особеност на първите автомобили е, че не са били много добри. Минават няколко десетилетия, в които пазарът отсява най-добрите идеи, а инженерите разрешават проблемите, които правели колите неудобни.

Същото вероятно важи и за ранните електромобили. По-новите електромобили вече са драстично по-добри, в сравнение с онези отпреди само няколко години.

Тoyota и Nissan твърдят, че са само на няколко години от усъвършенстването на батерии с твърд електролит (Solid State Battery), които се зареждат по-бързо, осигуряват по-голям пробег и тежат по-малко от литиево-йонните батерии в днешните електромобили.

Ако производителите усъвършенстват батериите с твърд електролит, днешните електромобили ще изглеждат като старите сгъваеми телефони в ерата на смартфоните.

Да запазите настоящия си автомобил може би е по-доброто решение за климата 

Не на последно място - има и екологичен аргумент.

Ако трябва да си купите нов автомобил, закупуването на електромобил ще допринесе повече за борбата с климатичните промени от закупуването на нов бензинов автомобил. Трябва ли обаче да си купувате нов автомобил?

Въглеродният диоксид, който излиза от ауспуха, е само малка част от вредните емисии, които създава вашият автомобил. По-голяма част от емисиите идват от производствения процес. Множество проучвания стигат да заключението, че най-добрият начин за ограничаване на въглеродните емисии е като се произвеждат автомобили възможно най-рядко.

Закупуването на електромобил, за да намалите въглеродните си емисии, е като да похарчите 10 000 долара за програма, която ще ви пести по долар на седмица.

Преминаването към електромобил в момента означава доброволното притежание на един от ранните електромобили във време, в което инфраструктурата за поддържката им е оскъдна, а технологиите, които стоят зад тях, преминават през болките на растежа.

Закупуването на електромобил само след няколко години може да ви осигури по-добра кола във време, в което инфраструктурата е по-добра.

Вие финансирате производството на много по-малко въглерод, като запазвата сегашната си кола, отколкото като я заменяте. Преминаването към електромобил вероятно ще има смисъл, когато наистина трябва да смените сегашната си кола. Не го правете обаче преди да се наложи.