„Имах лош месец“, заяви бившият главен изпълнителен директор на крипто борсата FTX Сам Банкман-Фрийд. 

По време на разговор с водещия от CNBC Андрю Рос Соркин, бившият милиардер допълни, че “не се е справил добре” с изпълнението на отговорностите си спрямо регулаторите, клиентите и инвеститорите.

FTX фалира през ноември, след като от Coindesk информираха за нередности в счетоводния баланс на крипто борсата, която подаде заявление за съдебна защита от кредитори на 11 ноември.

“Дори не съм се опитвал да измамя никого,” каза Банкман-Фрийд. “Гледах на това като на процъфтяващ бизнес и бях шокиран от случилото се.”

Политическият мегадонор заяви, че разполага само със 100 000 долара и една работеща кредитна карта. “Провалихме се напълно по отношение на риска,” каза още Банкман-Фрийд. 

Той се включи във видеоконферентнен разговор от Бахамските острови. На въпрос защо е останал там, той каза, че “живее на Бахамските острови през последната година”.

Соркин попита Банкман-Фрийд какво е мотивирало придобиванията му в крипто индустрията, предвид задлъжнялостта на Alameda спрямо компании, които той възнамерявал да придобие.

Банкман-Фрийд заяви, че смятал, че до средата на 2022 г. Alameda е изплатила всички свои линии на кредит. Alameda обаче все още дължи над 670 млн. долара на BlockFi.

Банкман-Фрийд също така каза, че адвокатите му му казват, че в момента не е много добра идея да говори. 

Бившият милиардер заяви, че е разбрал, че наистина има проблем на 6 ноември, след като от Coindesk информираха за значителната позиция на FTX в токена FTT. “Когато видяхме това, беше ясно, че има сериозен проблем.”

Банкман-Фрийд също така каза, че очаквал пораженията да бъдат ограничени само до хеджфонда Alameda, а не да се превърнат в „екзистенциална“ криза за FTX.

На въпрос защо той и FTX въобще са имали достъп до парите на клиентите, Банкман-Фрийд каза, че той не е управлявал Alameda и не е знаел каквото точно се случва там, както и че е научил много от нещата през последния месец. 

Запитан за появилата се информация за употреба на наркотици от ръководители на компанията, Банкман-Фрийд заяви, че е странно да чува подобни неща, тъй като той лично консумира по половин чаша алкохол на година.

Основателят на FTX отхвърли твърденията за откачени купони и употреба на наркотици, като каза, че на събиранията на FTX се играели „настолни игри“ или били под формата на „вечеря“.