Според тазгодишния индекс на разходите за живот в световен мащаб, публикуван от Economist Intelligence Unit (EIU), средната цена на живота е нараснала с 8.1% през 2022 г. поради войната в Украйна и продължаващите последици от COVID-пандемията.

 „Войната в Украйна, санкциите на Запада срещу Русия и политиките на Китай за нулев COVID причиниха проблеми във веригата за доставки, които, съчетани с нарастващите лихвени проценти и колебанията в обменните курсове, доведоха до криза на разходите за живот в целия свят“, посочва Упасана Дут, ръководител в EIU, за CNN.

Тя добавя: „Можем ясно да видим това в тазгодишния индекс, като средното покачване на цените в 172-та града, застъпани в нашето проучване, е най-силното, на което сме ставали свидетели през 20-те години, за които разполагаме с цифрови данни.

Покачването на цените на горивата е особено силно (както беше и миналата година), но храната, комуналните услуги и домакинските стоки също стават по-скъпи за жителите на градовете."

И така, в една скъпа година, кои са най-скъпите градове за живеене?

Европа в преход

EIU, който проследява ежедневните разходи в 172 града по света, е базиран в Лондон. Британската столица пада значително надолу в списъка тази година, заемайки 27-о място.

Има четири европейски града в топ 10 - Цюрих (шесто място) се класира най-високо, следван от Париж, Копенхаген и Женева.

Pixabay

Най-значимата причина за покачването на цените в Западна Европа е скокът в стойността на газа, резултат от продължаващата война в Украйна и опита на региона да намери алтернативни източници на синьото гориво.

Цената на един литър бензин се е повишила с цели 22% спрямо този период на миналата година.

Не е изненадващо, че руските градове Москва и Санкт Петербург отбелязват значително увеличение на разходите за живот, докато украинската столица Киев не влиза в проучването тази година.

В допълнение към разходите за горива, друг фактор е колебливата стойност на еврото, използвано като валута в някои европейските градове в тазгодишния списък (в Обединеното кралство се използва паунд, а в Швейцария франк).

Три други града в Европа - Стокхолм, Лион и Люксембург, също отпадат от списъка.

От шесто до първо място

Въпреки че изглежда, че Ню Йорк вече отдавна трябваше да оглави класацията, това е първият път, в който най-големият град в САЩ е на челна позиция, макар и поделена с честия победител в нея Сингапур.

В подреждането за 2021 г. Ню Йорк беше на шесто място.

Pixabay

Два други американски метрополиса също попадат в топ 10 - Лос Анджелис, който дели четвърто място с Хонконг, и Сан Франциско на осмо.

Общо 22 от 172 града, които EIU проследява годишно, са в САЩ, включително Портланд, Бостън, Чикаго и Шарлот. Във всеки един от тях е регистриран ръст на инфлацията тази година.

Междувременно, миналогодишният победител Тел Авив пада на трета позиция.

Ето и 10-те най-скъпите за живеене градове в света през 2022 г.:

1. Ню Йорк и Сингапур (равенство)

3. Тел Авив, Израел

4. Хонконг и Лос Анджелис (равенство)

6. Цюрих, Швейцария

7. Женева, Швейцария

8. Сан Франциско, Калифорния

9. Париж, Франция

10. Копенхаген, Дания

Как се съставя класацията?

За да я създаде, EIU сравнява повече от 400 индивидуални цени на повече от 200 продукта и услуги в 172 града. Проучва се набор от компании - както от висок, така и от нисък клас, за да се получи представа за движението на цените през последната година.

За базова стойност се приемат цените в Ню Йорк, следователно градовете с валути, по-силни от щатския долар, се намират по-високо в класацията.

Другият лидер

ECA International също публикува своята класация на най-скъпите градове в света всяка година. За съставянето й се използва малко по-различна методология, като се разглеждат ежедневните разходи и не се включват луксозните продукти.

В тази ранглиста, публикувана през юни, Хонконг получи титлата най-скъп град за трета поредна година, а Ню Йорк се класира на второ място. В топ десет попадат предимно източноазиатски градски центрове.