Кой е най-малкият град в България? Отговорът на този въпрос не се е променял през последните десетилетия – това все още е Мелник.

И въпреки че през миналата година жителите му са се увеличили с 9 души, градчето все още не може да се похвали с поне 200 обитатели.

Към 31.12.2021 г. в Мелник живеят точно 171 жители, от които 92 мъже и 79 жени, сочат данните на Националния статистически институт.

НСИ

Скромният брой на обитателите му позволява цели 2561 села у нас да го изпреварят по численост на населението.

Дванадесет други села – Вълкович, Драганово, Кукуряк, Орешница и Ямино (Кърджалийско), Делейна, Подгоре и Тошевци (Видинско), Бабино (Кюстендилско), Баня (Бургаско), Бащино (Силистренско) и Диня (Старозагорско) пък в края на 2021 г. имат население колкото най-малкия град у нас – 171 жители.

От всички 257 града в България още пет имат население под 1000 души. Да се разходим из тях:

Мелник – 171, 92 мъже и 79 жени

Мелник е разположен в Благоевградска област, близо до границата с Гърция.

Известен е както с добре запазените си традиционни къщи, така и с виното, което се произвежда в региона от векове.

Маджарово – 567, 294 мъже и 273 жени

Градът се намира в Хасковска област. Предишното му име е Дупница, но впоследствие е кръстено на тракийския войвода Димитър Маджаров.

В района на Маджарово живее единствената в България колония от белоглави лешояди, което превърна градчето в популярна спирка за екотуризъм. Посетителите имат възможност да видят птиците от фотоукритие на специализираната площадка за наблюдение.

Плиска – 792, 376 мъже и 416 жени

Третият по големина град у нас, разположен в област Шумен, е бил първата столица на Дунавска България от 681 до 893 г.

Днес е популярна културна дестинация заради националния историко-археологически резерват „Плиска“, Голямата базилика, културно-исторически комплекс „Комплекс „Стара Плиска“ и Двора на кирилицата.

Клисура – 878, 402 мъже и 476 жени

Градът, разположен в област Пловдив, е един от символите на Априлското въстание. Именно в него се слага начало на бунта, в потушаването на който жителите му са зверски убити.

Жителите на градчето изработват 15 черешови топчета за Априлското въстание, едно от тях и днес можете да видите в историческия музей в града. В него се пази и камбаната, с която е обявено началото на въстанието.

В миналото в Клисура се е произвеждала една четвърт от всичкото розово масло у нас, като градът е бил дом на 80 розоварни.

Брусарци – 882, 432 мъже и 450 жени

Градът се намира в област Монтана. Той е известен с първата стачка в България – проведена в текстилната фабрика Платно през 1948 г., която продължава само една смяна.

В Брусарци е разположена и първата в България фабрика за производство на биодизел и съпътстващите го продукти. Днес тя обаче не функционира.

Димово – 980, 482 мъже и 498 жени

Димово е разположен във Видинска област и е едно от най-младите населени места в тази част на страната.

В близост до него се намира Рабишкото езеро - най-голямото по площ вътрешно езеро у нас.

Туристите посещават района и заради пещера Магурата, която е една от най-големите у нас. В нея се произвежда уникално пенливо вино заради условията, близки до областта Шампания във Франция.