Ръководителите в Европейската централна банка (ЕЦБ) от двете най-големи икономики в Европа обявиха, че са решени да върнат рекордно високата инфлация отново към таргета на финансовата институция от 2%. 

По време на интервю за германска телевизия президентът на Германската централна банка Йоаким Нагел и управителят на Централната банка на Франция Франсоа Вилроа дьо Гало посочват, че усилията на ЕЦБ за затягане на паричната политика, в крайна сметка, ще ограничат инфлацията, която в момента е пет пъти над целевото ниво на банката.  

“Ще свалим инфлацията отново до 2% до края на 2024 или 2025 г.,” заявява Вилроа. “Това не е просто прогноза, а ангажимент.”

ЕЦБ вдигна лихвите с 200 базисни пункта от юли, а до следващото заседание на банката има по-малко от две седмици. Ръководителите се очаква да предприемат още едно повишение на лихвите и да постигнат споразумение относно условията за намаляването на облигациите на стойност близо 5 трлн. евро в счетоводния си баланс. 

Няколко от ръководителите в ЕЦБ са посочвали, че все още се колебаят между трето поредно увеличение на лихвите със 75 базисни пункта или повишение с 50 базисни пункта. Според Нагел, решението ще бъде взето въз основа на най-новите данни. 

“Ще имаме нови прогнози за 2023, 2024 и за първи пъти и за 2025 г., те ще бъдат в основата на нашето решение,” заявява той. “Ясно е, че повишенията на лихвите трябва да продължат.”

На въпрос колко време ще се повишават лихвите, Вилроа отговаря: “Колкото е необходимо.” 

Междувременно, правителствата използваха стотици милиарди евро, за да предпазят компании и домакинства от нарасналите енергийни разходи, които централните банкери казват, че подкопават усилията им за ограничаване на инфлацията.

Нагел и Вилроа призовават за скорошно завръщане към по-балансирани бюджети. 

“Специалната ситуация е специална ситуация, но на някакъв етап тя приключва,” заявява Нагел. “Сигналът от фискалната политика трябва ясно да бъде за натискане отново на спирачката за дълга” и придържане към европейските фискални правила, допълва той.