Платформата за криптокредитиране Nexo обяви, че постепенно ще изтегли своите продукти от американския пазар. 

Решението идва, след като инвеститорите започнаха да поставят под въпрос прозрачността на балансите и финансовото "здраве" на криптоборсите - и особено на големите кредитори, след срива на FTX.

„Нашето решение идва след повече от 18 месеца добронамерен диалог с американските щатски и федерални регулатори, който стигна до задънена улица“, се посочва в изявлението на Nexo, цитирано от Yahoo Finance.

Nexo е създадена през 2017 година, като основателите ѝ са българските предприемачи Антони Тренчев, Калин Методиев и Коста Кънчев. 

„Мисля, че сме един от най-добрите примери за прозрачност в блокчейн пространството“, коментира Тренчев пред Yahoo Finance. 

Когато платформите Voyager и Celsius замразиха клиентските си сметки през юни, Nexo реагира бързо и оповести публично финансовата си устойчивост, като дори направи оферта за придобиването на част от активите на Celsius.

Часове след като Celsius замрази сметките, Nexo напомни на клиентите, че компанията извършва ежедневни атестационни доказателства за своите задължения.

Уебсайтът на Nexo предлагаше повече от 10% годишна възвръщаемост по определени криптодепозити, но, според Тренчев, средностатистическият клиент на компанията печели много по-малък процент. 

Ежедневните атестационни доклади на Nexo показват, че компанията изцяло покрива повече от 2.59 милиарда долара клиентски задължения с обезпечение, въпреки че не споделя какви криптовалути държи в баланса си.

Подобно на FTX, Celsius и други крипто фирми, Nexo издаде свой собствен криптотокен NEXO-USD. От общия баланс на компанията по-малко от 10% се падат на собствения ѝ токен, според отчетите. 

Проблемите около FTX започнаха в началото на ноември, когато Coindesk разкри изтичане на средства към филиала на FTX Alameda. Стана ясно, че част от общите активи на Alameda - на стойност 14.6 милиарда долар, са обезпечения, създадени от FTX и други свързани фирми, които надвишават пазарната оценка на прилежащите им активи. Само дни след изтичането на тези финансови данни FTX фалира.

Месец, след като изрази интерес към придобиването на активите на Celsius, Nexo обяви, че ще започне процес на надлежна проверка за Vauld -друг криптокредитор, който изпадна в затруднения. 

Компанията придоби и миноритарен дял в Hulett Bancorp и нейната федерална банка Summit National Bank през септември. Според ръководството на Nexo, този ход ще позволи й да предложи на нейните индивидуални и институционални клиенти в САЩ услуги, които включват банкови сметки, заеми, обезпечени с активи, картови програми, както и решения за ескроу сметки и попечителство.

Токенът на Nexo е с обща пазарна капитализация от 366 милиона долара, като за последните 24 часа се понижи с около 5%.