Личното състояние на крипто милиардерите намаля значително, след като 2 трлн. долара от стойността на пазара на криптовалути се изпaриха. 

Крахът на втората най-голяма крипто борса в света - FTX, беше поредният шок за пазара. Основателят на FTX Сам Банкман-Фрийд изгуби милиарди долари в рамките на дни, но внезапният фалит на неговата крипто борса засегна богатството и на други титани в сферата на дигиталните валути.

Петимата най-богати в света на криптовалутите са изгубили общо 112.7 млрд. долара през 2022 г., според изчисления на Crypto Presales.

Най-големият губещ в сектора е основателят на най-голямата крипто борса Binance Чангпенг Жао. Той губи десетки милиарди долари с понижението на цените на крипто валутите, но за радост, не се интересува особено от пари, както обяснява самият той в свое интервю.

Жао продължава да бъде най-богатият човек в сферата на крипто валутите с лично състояние, оценявано на 14.6 млрд. долара, но то възлизаше на 96.5 млрд. долара година преди цените на дигиталните валути да започнат да падат.

Според данни на Forbes, Жао е изгубил близо 82 млрд. долара тази година - повече от загубите на Марк Закърбърг и Бил Гейтс, взети заедно. Състоянието на главния изпълнителен директор на Meta се е свило с 56 млрд. долара тази година, докато Гейтс е изгубил около 23 млрд. долара.

След фалита на неговата крипто борса FTX Сам Банкман-Фрийд се озова извън класация на милиардерите на Forbes. Преди компанията му да изпадне в ликвидна криза, състоянието на главния изпълнителен директор на FTX се оценяваше на 24 млрд. долара, като дяловете му в FTX и хеджфонда Alameda бяха най-ценните му активи.

Днес неговото състояние възлиза на под 1 млрд. долара, като е намаляло с 23 млрд. долара само за три седмици.

Съоснователят на FTX Гари Уанг, който беше най-младият член в класацията на най-богатите американци на Forbes за 2022 г., е изгубил 1.7 млрд. долара. По данни на финансовото издание неговото състояние възлиза на 4.2 млрд. долара тази седмица, след като преди това достига пик от 5.9 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Coinbase Брайън Армстронг отчита третата най-голяма загуба сред крипто титаните, като неговото състояние се е стопило с 4.7 млрд. долара през 2022 г. Богатството на Армстронг в момента се оценява на 1.9 млрд. долара, след като по-рано през годината е било 6.6 млрд. долара.

Състоянието на петия най-богат човек в света на крипто валутите Крис Ларсън се е свило с 1.3 млрд. долара през 2022 г. Съоснователят на Ripple разполагаше с 4.3 млрд. долара преди няколко месеца. Сега богатството му възлиза на 3 млрд. долара.