Швейцарският производител Rolex навлиза на пазара на часовници втора употреба. 

Компанията стартира "Програма за сертифицирани часовници втора употреба" за продукти, които са най-малко на три години.

Клиентите вече могат да си купят Rolex втора употреба в шест европейски държави (Швейцария, Австрия, Германия, Франция, Дания и Великобритания) чрез официалния търговец на марката Bucherer. 

Rolex обикновено предоставя сертификат за своите продукти, които разполагат с гаранционна карта и зелен печат. Сега сертифицираните часовници втора ръка също ще носят отличителните знаци на марката. 

Новите часовници обикновено се продават с пет години гаранция, но сертифицираните часовници втора ръка ще бъдат само с две години гаранционен срок, се казва в съобщение на Rolex.

Решението на Rolex идва във волатилен период за пазара на луксозни часовници втора употреба, тъй като цените им се понижиха. Стойността на модела Rolex Daytona падна от върховите 48 500 долара в средата на март до около 30 151 долара, според данни на WatchCharts. 

Цените на модели от марки, като Audemars Piguet и Patek Philippe, също се понижават. 

Спадът в цените се дължи на увеличението на предлагането напоследък. Според доклад на Morgan, анализатори са забелязали "драстично" увеличение в предлагането на часовници втора употреба.

От Morgan Stanley заявяват пред Bloomberg, че това вероятно се дължи на дилъри на часовници, които се "освобождават от стоковите си запаси."

Rolex може би се намесва на пазара в опит да смекчи спада на цените и да го държи под контрол.

"Новата програма прави възможна покупката на часовници втора употреба, която самата марка е сертифицирала и за които предоставя гаранция. Целта е да се придаде добавена стойнст на съществуващото предлагане от часовници Rolex втора употреба.

Защото, когато тези часовници сменят собственика си, тяхната автентичност трябва да бъде удостоверена в момента на препродажба от официалните търговци на дребно," допълват от Rolex. 

Само преди няколко месеца имаше недостиг на часовници Rolex, а цените бяха скочили значително. 

През 2021 г. средната цена на модела Rolex Daytona, който е един от най-ценните от марката, се повиши с 34%, според Insider. 

Някои клиенти, които имаха пари за харчене и не можеха да пътуват по време на пандемията, започнаха да насочват средствата си към оживените онлайн търгове.

Други пък гледат на часовниците като на по-стабилен клас активи, който ще запази стойност на фона на по-рисковите инвестиции в акции и криптовалути. Трети, спечелили средства от инвестиции в криптовалути, искаха да вложат част от тях в луксозни часовници. 

Всичко това доведе до нагорещяване на пазара на луксозни часовници втора употреба. Доклад на McKinsey от юни 2021 г. прогнозира, че той ще се разрасне от 20 млрд. долара през 2021 г. до 29 млрд. долара през 2025 г. 

Цените на луксозните часовници втора употреба паднаха значително през последните няколко месеца, но все още не са изтрили целия си ръст от пандемията. Цените на часовниците Rolex все още са с 21% над тези от януари 2021 г., според анализа на Bloomberg на доклада на Morgan Stanley.