Общо 765 000 души са посетили Катар през първите две седмици от Световното първенство по футбол, информира Reuters, позовавайки се на доклад на организаторите.

Броят им е по-малко, в сравнение с очакваните от страната 1.2 милиона по време на продължаващото месец спортно събитие.

Огромно увеличение в броя на посетителите е малко вероятно на този етап, тъй като в турнира останаха само осем отбора и предстоят да се изиграят само още осем мача от всичките 64 на започналия на 20 ноември Мондиал.

Организаторите преди това бяха определели, че пиковият период за международни посетители е 24-28 ноември по време на натоварената групова фаза от първенството, когато 32 отбора играеха по четири мача всеки ден.

Докладът от 7 декември е изготвен от организационния комитет на турнира, а в него се посочва, че през първите 17 дни от Световното първенство международните посетители в страната са били 765 859, като повече от половината от тях вече са отпътували.

Според доклада са установени 1.33 милиона притежатели на билети и 3.09 млн. продадени билети за осемте стадиона в Катар за първенството, което приключва на 18 декември.

Данните са потвърдени от официално лице от Катар, което е пожелало анонимност, а от организационния комитет не са отговорили на запитването на Reuters за коментар.

Световното първенство в Катар, което е първото, провеждащо се в Близкия изток, е считано за едно от най-скъпите по отношение на цените на билетите, хотелите и алкохола, чиято продажба е ограничена.

“До края на турнира остава повече от седмица, а в страната е започнала да пристига вълна от нови посетители от страните, които са се класирали за четвъртфиналите,” е заявило официалното лице.

Повече посетители се очаква да се насочат към Катар за популярните мачове и след като страната вдигна ограниченията за влизане за жители от други държави от Персийския залив.

Общият брой на зрителите по стадионите в Катар за първите 52 мача е бил 2.65 милиона, според изготвения доклад.

Преди това от ФИФА бяха обявили, че посетеността на мачовете в Катар е надхвърлила тази за същия период от предишното Световно първенство в Русия.

Във вторник стотици марокански фенове долетяха в Катар със специални полети преди победата на техния отбор срещу Испания. Очакват се подобни полети да бъдат организирани и за други фенове от чужбина, които да посетят мачовете на своите отбори в елиминационната фаза.

Посетителите на Катар трябва предварително да се сдобият с карта Hayya, която изпълнява ролята и на задължителна входна виза за времето на продължителността на турнира. Във вторник Катар отмени това изискване за страните членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив.