Индивидуалните инвеститори изглежда не са особено уплашени от спада на акциите тази година.

През 2023 г. повечето от тях планират да инвестират същата сума или повече, въпреки кризата с разходите за живот. Това показва проучване на базираната в Лондон платформа за инвестиционни анализи Finimize, цитирано от CNBC. 

Само 1% от търговците на дребно казват, че планират да продадат инвестициите си през новата година, 65% ще ги запазят, а 29% планират да добавят към своите портфейли, се казва още в проучването.

„Данните са доказателство, че дори в настоящата пазарна среда мнозинството от инвеститорите виждат нестабилността просто като част от икономическия цикъл, благодарение на достъпа до информация и нарастващия опит с инвестирането“, коментира главният изпълнителен директор на Finimize Макс Рофага.

Проучването на компанията е проведено сред над 2000 пазарни участници в Европа, Азия и САЩ. Резултатите показват, че според над 80% от индивидуалните инвеститори, най-лошото от спада на фондовия пазар ще приключи в рамките на шест месеца.

Мнозинството (72%) от търговците планират да подкрепят отделни акции през следващата година, като 64% предпочитат големите имена от технологичния сектор, като Apple, Microsoft, Google и Meta.

Междувременно, 38% от инвеститорите на дребно планират да инвестират в крипто индустрията, дори на фона на последиците от срива на платформата FTX.

Около 56% от търговците вярват, че биткойнът ще поскъпне догодина, докато останалите 44% смятат, че най-популярната криптовалута ще поевтинее още. Мнозинството от инвеститорите на дребно твърдят, че биха инвестирали повече в крипто, ако секторът беше по-регулиран. 

Най-голямото притеснение за индивидуалните търговци на пазара е свързано с кризата с разходите за живот. Потребителските бюджети са ограничени от високата инфлация и това е удар за акциите, тъй като централните банки повишават лихвените проценти, за да укротят растящите цени.

Повече от половината (55%) от инвеститорите на дребно казват, че най-голямото им финансово притеснение в момента е нарастването на личните разходи. Малко след това се нареждат по-високите лихвени проценти, като 28% от трейдърите посочват именно тях като най-големия си страх.

Ролята на инвеститорите на дребно върху движенията на пазара попадна в светлината на прожекторите миналата година, когато общност от инвеститори във форумите на Reddit и други социални платформи повиши акциите на американския търговец на игри GameStop.

Въпреки това, така наречените „мийм акции“* не са приоритет за повечето индивидуални инвеститори, според Finimize. 84% от анкетираните никога не са инвестирали в подобни компании.

„GameStop манията беше някакъв проблясък, но след това повечето опити за организиране на подобни ходове не бяха особено успешни“, припомня вицепрезидентът на Finimize Макс Ротъри.

„Тъй като средата става по-несигурна, ние очакваме инвеститорите на дребно да имат по-ниски обеми на търговия, но да продължат да инвестират“, прогнозира той. 

Инвестиционната общност на дребно се очаква да представлява 61% от всички управлявани активи в световен мащаб до 2030 г. спрямо 52% през 2021 г., според консултантската компания Indefi.

*от английската дума "meme" - популярна тема, разпространявана в интернет, като в повечето случай става въпрос за шеги.