Световните борсови индекси се повишиха в четвъртък, а петролът възстанови част от изгубените позиции, на фона на надеждите, че облекчаването на мерките срещу COVID-19 в Китай ще помогне за възстановяването на глобалните вериги за доставка и за ограничаването на инфлацията.

Промяната в политиката на Китай, обявена в сряда, ще позволи на икономиката на страната да набере скорост, заяви китайският премиер Ли Къцян в четвъртък.

Индексите на Уолстрийт получиха подкрепа от ръста на акциите на листнатите в САЩ китайски компании, докато медта се покачи поради надеждите за увеличено търсене от Китай, който е най-големият потребител в света. 

Goldman Sachs прогнозира, че цената на метала може да достигне рекордните 11 000 долара за тон през следващата година.

Широкият борсов индекс S&P 500 прекъсна петдневната си серия от загуби, а световният индекс MSCI Global сложи край на четири поредни дни на загуби.

Индикаторът на MSCI за представянето на акциите по света се повиши с 0.68%, докато на Уолстрийт Dow Jones Industrial Average скочи с 0.54%, S&P 500 добави 0.75%, а Nasdaq Composite отчете повишение от 1.13%.

Европейските акции паднаха за пета поредна сесия на фона на нарастващите страхове от предстоящата рецесия на Стария континент. Паневропейският индекс STOXX 600 затвори със спад от 0.17%.

Цените на петрола вчера отбелязаха спад, след като стана ясно, че един от големите петролопроводи от Канада към САЩ ще се върне в експлоатация и ще увеличи доставките в момент, когато икономическото забавяне по света ограничава търсенето на енергия.

Тази сутрин обаче "черното злато" възстанови част от изгубените позиции. Фючърсите на американския суров петрол бележат повишение от 0.6% до 71.92 долара за барел, а тези на сорта брент поскъпват с 0.5 на сто, до 76.57 долара за барел. 

Въпреки лекото повишение обаче, петролът е на път да приключи седмичната търговия с рязък спад от около 10%. 

Златото пък поскъпна с 0.3% в сутрешната търговия до ниво от 1808.30 долара за тройунция. 

Доларът се понижи спрямо еврото на валутните пазари и към момента единната валута се търгува на ниво от 1.0574 долара. 

Биткойнът поскъпна с 2.3%, до ниво от 17 220 долара за брой, като е на път да приключи седмицата с минимален ръст от около процент и половина.