Испания и Франция се отказват от плановете за транспортиране на природен газ чрез подводен тръбопровод между двете страни. Вместо това съоръжението ще е предназначено само за транспорт на водород. 

С промяната в плановете двете държави ще се опитат да осигурят максималното възможно финансиране от Европейския съюз за проекта, пише Financial Times.

Френският президент Еманюел Макрон, испанският премиер Педро Санчес и португалският премиер Антонио Коста ще се срещнат, за да обсъдят тръбопровода от Барселона до Марсилия, а друга среща ще се проведе с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да се опитат да осигурят нейната подкрепа. 

ЕС даде приоритет на водорода като алтернативен източник на енергия, тъй като цели да намали парниковите газове до поне 55% под нивата от 1990 г. до 2030 г.

Решението за изграждане на подводен тръбопровод само за водород е значителна промяна в плановете. През октомври Франция и Испания твърдяха, че той ще бъде построен първо за пренос на природен газ, а на по-късен етап ще започне да транспортира и водород.

Някои експерти поставиха под съмнение осъществимостта на такъв хибриден подход и посочиха, че той би затруднил получаването на финансиране от ЕС, предвид строгите правила на Брюксел, ограничаващи финансирането на инфраструктура за изкопаеми горива.

„Правилата за кандидатстване за европейско финансиране изискват това да е само тръбопровод за водород. Така че това е очакването в момента. Това е, което Европейската комисия изисква и това е основният сценарий, върху който работим“, каза служител на испанското правителство, цитиран от FT. 

Проектът за подводния тръбопровод беше резултат от разногласията между Мадрид и Париж относно предложението за така тръбопровода Midcat през Пиренеите, който, според Испания, би могъл да помогне за доставянето на повече газ до останалата част от Европа от края на 2023 г.

Франция обаче се противопостави на Midcat по екологични причини, предизвиквайки дипломатически спор, в който се включи и Германия. Тя подкрепи идеята за Midcat като начин да бъдат замени доставките на руски газ, които бяха прекратени след нахлуването на руските сили в Украйна. 

Спорът приключи, едва когато Франция и Испания обявиха алтернативния подводен проект.

Засега не е обявен официален бюджет или график за подводния тръбопровод, който първоначално беше наречен BarMar, но сега получи името H2Med във връзка с водорода. Испания вече посочи, че изграждането на проекта ще отнеме поне пет години заради сериозните инженерни предизвикателства.

Франция и Испания, заедно с Португалия, която е част от проекта, тъй като той преминава и през нейните териториални води, заявиха, че ще кандидатстват за средства от ЕС, които могат да покриват до 50% от квалифициращите инициативи.

Крайният срок за кандидатстване е 15 декември, като решението се очаква в началото на следващата година.