Европа разполага с толкова много природен газ в момента, че не знае какво да го прави. Количествата са толкова големи, че спот цените за кратко навлязоха в отрицателна територия по-рано през седмицата.

Месеци наред официални лица предупреждаваха за енергийна криза тази зима, след като Русия, която преди време беше най-големият доставчик на природен газ за континента, ограничи доставките в отговор на наложените срещу страната санкции заради нахлуването й в Украйна.

Сега газовите хранилища на ЕС са почти пълни, танкери с втечнен природен газ (LNG) се редят на опашка по пристанищата и не могат да разтоварят товарите си, а цените падат.

Цената на европейските газови фючърси падна с 20% от миналия четвъртък и с над 70%, откакто достигна рекордни нива в края на август.

В понеделник цената на спот пазара в Нидерландия за доставка на суровината в рамките на час, която отразява пазарните условия в реално време, падна под нула евро, според данни на Intercontinental Exchange.

Цените станаха отрицателни заради “свръхпредлагането в мрежата,” заяви пред CNN Business Томас Марцек-Мансер, анализатор в Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Това е силно изненадващ обрат на случващото се в Европа, където домакинствата и предприятията бяха засегнати от покачването през последната година на цената на един от най-важните енергийни източници.

Топлото време идва на помощ 

Необичайно топлото за сезона време до голяма степен е причина за тази промяна, смята Масио Ди Одоардо от Wood Mackenzie.

“В страни, като Италия, Испания и Франция, сме свидетели на температури и нива на газово потребление близки до тези през август и началото на септември,” казва той. “Дори и в някои скандинавски страни, Великобритания и Германия потреблението е доста под средното за това време на годината,” допълва той.

Европейският съюз също така изгради значителни буфери срещу евентуално по-нататъшно ограничение на доставките, като почти запълни газовите хранилища. Те в момента са почти на 94% пълни, според данни на Gas Infrastructure Europe. Това е доста над таргета от 80%, който ЕС беше поставил на отделните държави за достигане до ноември.

“Това е изключително високо ниво,” казва Ди Одоардо, отбелязвайки, че максималното ниво е било средно 87% от капацитета за последните пет години.

Усилията на Европа да си осигури възможно най-много гориво преди зимата доведе до натрупване на танкери с LNG по европейските пристанища, което беше влошено от недостига на терминали за втечнен газ.

ЕС увеличи вноса на LNG от САЩ и Катар, след като доставките от Русия паднаха значително.

Според Феликс Буут от Vortexa, около 35 кораба са в близост или се приближават бавно към пристанища в Североизточна Европа и Иберийския полуостров заради липсата на опции за съхранение на синьото гориво.

На тези кораби вероятно ще им е необходим още месец, за да намерят дом за своите товари, смята той.

Общо те пренасят втечнен природен газ на стойност около 2 млрд. долара, според данни на Argus Media.

По-високи цени през следващата година 

Въпреки спада в последно време до около 100 евро за мегаватчас, цените на европейските газови фючърси все още са със 126% над нивата от миналия октомври, когато икономиките започваха да отварят след пандемията и търсенето скочи.

Цените може да нараснат рязко отново през декември и януари с падането на температурите, което представлява стимул за някои от тези танкери да изчакват в морето още известно време, преди да влязат в пристанищата за разтоварване, казва Буут.

И въпреки факта, че делът на Русия от общия внос на природен газ на ЕС е паднал от 40% до едва 9%, Старият континент може да изпита затруднения през следващото лято, докато се опитва да попълни запасите си преди следващата зима.

Цените се очаква да достигнат 150 евро за мегаватчас до края на 2023 г., прогнозира Бил Уедърбърн, икономист в Capital Economics.

“Запълването на хранилищата преди следващата зима ще изисква вноса на още повече втечнен природен газ, защото има необходимост изгубените руски количества да бъдат заменени за цяла година,” казва той пред CNN Business.