Милиардерът инвеститор Чарли Мънгър казва, че никога не се е интересувал от това да сравнява богатството си със състоянието на други хора.

Той твърди, че неговата мотивация за натрупване на богатство винаги е била осигуряването на независимост, свободата да прави каквото поиска в бизнеса и в живота и би му се искало повече хора да следват неговия пример.

“Алчността не движи света, а завистта,” заяви Мънгър по време на годишната среща на Daily Journal - новинарската компания, в която е директор.

98-годишният Мънгър, чието състояние възлиза на 2.2 млрд. долара, според Forbes, каза още, че е лесно и често срещано хората да завиждат. Без значение с колко много разполагат някои хора, винаги някой друг ще има повече от тях, отбелязва той.

Това е нещо, което Мънгър е казвал и в миналото, като е уверен, че самият той е преодолял тази тенденция.

“Аз надвих завистта в собствения ми живот. Не завиждам на никого,” казва Мънгър. “Въобще не ми пука с какво разполагат другите. Това обаче подлудява други хора.”

Разбира се, нещо такова е по-лесно да се каже, когато човек е милиардер. Според Forbes, в света има над 1 300 души с по-голямо състояние от това на Мънгър, в това число и неговия бизнес партньор Уорън Бъфет, чието богатство се оценява на 106 млрд. долара.

Въпреки това богатството на Мънгър е повече от достатъчно, за да гарантира, че той няма нужда от нищо.

През 2017 г. Мънгър заяви, че винаги се опитва да избягва чувствата на “завист и ревност” в бизнеса. Този тип мисли могат да навредят на кариерата ви, защото така е по-вероятно да вземате пристрастни решения, които може да се окажат лоши, допълва той.

През 2019 г. той отново говори срещу завистта, казвайки пред CNBC, че избягването й е една от “простите” тайни за дълъг и щастлив живот.

Проучване от 2018 г. установява, че движените от завист хора е по-вероятно да имат по-лошо психично здраве и благополучие. Социалните медии и техният възход също така са критикувани заради това, че подхранват у хората чувствата на завист и материализъм, като постоянно предлагат поглед към живота на други хора, които или водят, или изглежда, че водят особено луксозен начин на живот.

Завистта е просто “вградена в природата на нещата,” казва Мънгър на събранието на Daily Journal. Милиардерът допълва, че не може да разбере защо хората в днешно време не са по-доволни от това, с което разполагат, най-вече в сравнение с времената, които предишни поколения са преживели.

Самият Мънгър е преживял Голямата депресия и посочва като пример за напредъка на човечеството лошите условия за живот и кратката продължителност на живота в миналото.

“Хората приемат за даденост факта, че всички живеят пет пъти по-добре, отколкото преди,” казва Мънгър. “Всичко, за което мислят, е с какво разполага някой друг сега и как не е честно, че той разполага с това, а те не.”