Полицията на Бахамските острови е арестувала Сам Банкман-Фрийд - основател на фалиралата крипто борса FTX, обяви главният прокурор на страната.

Той ще се яви в съда днес, според властите на карибската държава. От полицията обявиха, че Банкман-Фрийд е арестуван заради "финансови нарушения" на законите в САЩ и на Бахамските острови.

Миналия месец FTX подаде заявление за фалит в САЩ, вследствие на което много от потребителите й не успяха да изтеглят средствата си.

Не е ясно колко от хората, които са депозирали средства в борсата, ще се ги получат в края на процедурата по фалит, въпреки че много експерти предупреждават, че може да са малка част от тях.

Борсата FTX позволяваше на клиентите да обменят обикновени пари срещу криптовалути, като биткойн.

Регулаторните органи на Уолстрийт обявиха, че те също ще предприемат действия срещу Банкман-Фрийд.

"Поздравяваме нашите партньори от правоприлагащите органи на Бахамските острови за ареста на Сам Банкман-Фрийд по обвинения в нарушаване на финансовите закони," обявиха от щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC). "Комисията ще повдигне отделни обвинения срещу Сам Банкман-Фрийд".

FTX - собственик на крипто борсата FTX.com, е основана през 2019 г. от Банкман-Фрийд, бивш трейдър на Уолстрийт, както и от бившия служител на Google Гари Уанг.

Тя се превърна във втората най-голяма крипто борса в света, като на нея се търгуваха криптовалути на стойност около 10 млрд. долара дневно.

В края на октомври състоянието на Банкман-Фрийд се оценяваше на над 15 млрд. долара.

На 11 ноември обаче FTX подаде заявление за фалит, след като потребители изтеглиха 6 млрд. долара от платформата в рамките на три дни, а конкурентната борса Binance се отказа от предложената преди това спасителна сделка.

Междувременно, Банкман-Фрийд се оттегли от поста главен изпълнителен директор. FTX дължи на 50-те си най-големи кредитори близо 3.1 млрд. долара.