Индексите на Уолстрийт приключиха първата борсова сесия за седмицата с повишения, а оптимизмът на инвеститорите беше подкрепен от очакванията, че затягането на монетарната политика от страна на Федералния резерв на САЩ ще продължи с по-слаби темпове през 2023 г.  

Икономистите очакват решението на Фед в сряда, както и това на Европейската централна банка и Централната банка на Англия в четвъртък.

Предварителните прогнози сочат, че и трите институции ще повишат лихвените проценти с по 50 базисни пункта, което би представлявало забавяне от повишенията от 75 базисни пункта, наблюдавани на последните срещи.

След заседанието на Фед фокусът на пазарите ще бъде насочен и към актуализираните икономически прогнози на централната банка, както и към пресконференцията на председателя на централната банка Джеръм Пауъл.

Индексът Dow Jones Industrial Average се повиши с близо 1.6%, широкият S&P 500 добави 1.4%, а Nasdaq Composite отчете ръст от 1.25%. 

Акциите на Microsoft поскъпнаха с 3% след новината, че софтуерната компания планира да закупи дял в London Stock Exchange Group.

След многоседмичния си спад цените на петрола също се повишиха след затварянето на един от ключовите петролопроводи за САЩ. Русия пък заплаши да намали производството, въпреки че разхлабването на ограниченията на Китай за COVID-19 подобри перспективите за търсенето на гориво. 

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол се търгуват на ниво от 74.16 долара за барел, отчитайки повишение от 1.4%. Тези на сорта брент поскъпнаха с 1.5%, до 79.16 долара за барел.

Доларът остава стабилен, на фона на очакваното публикуване на данните за индекса на потребителските цени  в САЩ за ноември по-късно днес. Повечето анализатори прогнозират забавяне на основната годишна инфлация. Към момента еврото се търгува на ниво от 1.0546 долара. 

На пазара на криптовалутите биткойнът поскъпна с 1.3% за последните 24 часа до ниво от 17 157 долара за барел.