Компанията на Илон Мъск за космически туризъм SpaceX ще предложи акции за продан при оценка от 140 млрд. долара. Това обаче не означава, че се планира рунд за набиране на нов капитал при това ниво, пише Bloomberg.

Често срещано явление е частните компании да предлагат книжа за продан на свои ранни инвеститори и дългогодишни служители.

От Space Exploration Technologies Corp. ще предложат книжата при цена от 77 долара за брой, казва за финансовото издание източник, пожелал анонимност.

При тази цена компанията ще бъде оценена на 140 млрд. долара, което е малко повече от 127 млрд. долара, при които SpaceX набра капитал през юли, сочат данни на PitchBook.

Бзираната в Калифорния компания доминира на пазара за туристически полети в Космоса. Тя разработка и сателитната мрежа Starlink, откъдето наскоро обявиха, че са готови да снабдяват с широколентов интернет целия свят.

Близо 40% от собствеността на SpaceX е на милиардера Илон Мъск.

Неговото състояние в момента се оценява от Bloomberg на 168 млрд. долара, докато делът му в космическата компания – на 47 млрд. долара.