Американските борсови индекси регистрираха с понижения след поредното повишение на лихвените проценти от страна на Федералния резерв на Съединените щати.

Централната банка вдигна лихвите с очакваните 50 базисни пункта, но икономическите ѝ прогнози предвиждат лихвените нива да останат високи за по-дълъг период от време.

Фед прогнозира поне още 75 базисни пункта увеличение на цената на заемите до края на 2023 г., което ще повиши безработицата и почти ще спре икономическия растеж.

Последното тримесечно обобщение на икономическите прогнози на Фед показва, че американските централни банкери предвиждат основният лихвен процент, който в момента е в диапазона от 4.25% до 4.5%, да се вдигне на 5.1% до края на следващата година.

Това е над прогнозата за увеличение до 4.6%, публикувана в края на септември. 

На пресконференцията след заседанието на Фед председателят на институцията Джеръм Пауъл каза, че е твърде рано да се говори за намаляване на лихвените проценти, тъй като фокусът е върху това дали монетарната политика на централната банка да бъде достатъчно ограничителна, за да намали инфлацията до целевото ниво от 2%.

Последните икономически данни показаха охлаждане на потребителската инфлация за ноември и засилиха очакванията, че през следващата година може да се очертае решение на Фед да спре повишаването на лихвите.

Dow Jones Industrial Average падна с 0.42% късно снощи, широкият S&P 500 загуби 0.6%, а технологичният Nasdaq Composite се понижи с 0.76 на сто. 

Почти всички от 11-те основни сектора на S&P завършиха сесията на отрицателна територия, като здравеопазването беше единственият, приключил на "зелена" територия. Книжата на компаниите от финансовия сектор, които се понижиха с 1.29%, отчетоха най-слабото представяне.

Стратегията за агресивни увеличения на лихвените проценти от големите централни банки по света през тази година увеличи притесненията, че световната икономика може да бъде тласната към рецесия и да натежи върху по-рисковите активи, като акциите.

И трите основни борсови индекса на Уолстрийт са на път да отбележат първия си годишен спад от 2018 г. насам, както и най-силното си процентно понижение от финансовата криза от 2008 г. насам.

Щатският долар отчете лек спад непосредствено след обявяването на решението на Фед, но след това възстанови изгубените позиции. Тази сутрин "зелените пари" поскъпнаха с 0.25% спрямо еврото, което в момента се търгува на ниво от 1.0655 долара. 

На стоковите пазари петролът тази сутрин е обект на разпродажби. Фючърсите на американския лек суров петрол поевтиняват с 0.9% - до ниво от 76.58 долара за брой, а тези на сорта брент губят 0.75% до малко над 82 долара за барел. 

Златото отчита спад от 0.84% до ниво от 1803 долара за тройунция.