Европейската централна банка повиши основния лихвен процент в еврозоната с 50 базисни пункта.

Ходът беше очакван от пазарните участници, но след обявяването на решението водещите европейски борсови индекси отчетоха понижения. 

В Германия DAX губи 1.75% от стойността си, а френският CAC 40 отчита понижение от 1.7 на сто. 

Еврото бележи минимален спад от 0.25% и към момента се търгува на ниво от 1.0650 спрямо щатския долар. 

Депозитната лихва на Европейската централна банка сега възлиза на 2%, докато цената на заемите за нейните основни операции по рефинансиране и по основния кредитен механизъм се повишиха съответно до 2.50% и 2.75%.

Междувременно, институцията сигнализира, че в следващите месеци предстоят и нови увеличения на лихвите. 

"Лихвените проценти ще трябва да се повишат значително със стабилни темпове, за да достигнат нива, които са достатъчно рестриктивни, за да осигурят своевременно връщане на инфлацията към средносрочната цел от 2%.

Поддържането на лихвените проценти на рестриктивни нива с течение на времето ще намали инфлацията чрез забавяне на търсенето и също така ще предотврати риска от трайно изместване нагоре в инфлационните очаквания", се посочва в становището на институцията, публикувано след решението за увеличение на лихвите. 

Днес и Централната банка на Англия повиши основния лихвен процент, също с 50 базисни пункта. Основният лихвен процент на Острова вече е 3.5 на сто. 

Това се случва, след като вчера и Федералният резерв на САЩ обяви увеличение на лихвите с  50 пункта. 

Днес водещият индекс на борсата в Лондон FTSE 100 отчита спад от 0.6%, а на валутните пазари британският паунд губи близо процент от стойността си спрямо щатския долар до ниво от 1.2300.