Компанията за чартърни полети Volato е поръчала 25 самолета от модела Elite II на HondaJet Aircraft Company, като сделката е на стойност 174 млн. долара.

Според Volato, компанията очаква да получи първия си HondaJet Elite II през 2023 г., а последният трябва да бъде доставен през 2025 г. Новият реактивен самолет беше представен по време на Националната конвенция на бизнес авиацията през октомври.

HondaJet

Volato е стартъп компания за чартърни превози, която стартира интеграция на продажбите, маркетинга и услугите си през август 2021 г. Клиентите могат да изберат да станат частични собственици на някой от самолетите или да си плащат за еднократни пътувания.

Компанията вече е голям клиент на HondaJet, като 17 от нейните самолети са част от флота ѝ, което означава, че ще разполага с над 40 самолета, след като доставките на новите машини бъдат финализирани.

От основаването си компанията постоянно увеличава броя на самолетите и базите си и се е превърнала в популярна опция за чартърни пътувания сред заможните клиенти.

Разширението ѝ включва пoръчка на четири 10-местни самолета Gulfstream G280, които ще предоставят допълнителни възможности на клиентите на  Volato, казва пред Insider главният изпълнителен директор Мат Лиота.

Цените за почасов наем на самолетите HondaJet и G280 започват от 4 000 и 6 550 долара, респективно, но собствениците получават отстъпка.

"В момента имаме повече търсене, отколкото разполагаме със самолети," казва Лиота пред Insider през септември.

Лиота заяви пред Forbes през октомври, че дори голямата поръчка на Elite II няма да може "да задоволи" търсенето. "Ако Honda ни продаваше повече самолети, щяхме да ги купим. Щеше ни се да има повече", каза Лиота. 

Предвид вече голямото търсене, компанията ще има нужда от новия модел Elite II. Ето как ще изглежда самолетът.

Според производителя, новият модел ще замени Elite S, както и първоначалните Elite и HondaJet, което означава, че клиентите ще могат да купуват само Elite II.

Подобно на настоящите самолети HondaJets на Volato, моделът Elite II е с капацитет за петима пътници и двама пилоти, с два реда въртящи се седалки и прибиращи се маси в основния салон, както и една единична седалка, която е обърната към вратата.

Тази седалка обаче може да бъде заменена с малка кухня, според HondaJet.

HondaJet

Elite II е с пробег от 1 780 мили, което е със 126 мили повече от предшественика му Elite S, който беше с пробег от 1 654 мили.

Когато самолетът влезе в експлоатация, той ще бъде най-бързият, най-високо летящият и с най-голям пробег в своя клас. Максималната му скорост ще бъде 780 км/ч, а крейсерската височина до 13 100 метра.

Според Лиота, самолетът ще обслужва повече непрекъснати полети по популярния въздушен Североизток-Флорида, което ще предостави на пътниците допълнителна гъвкавост по отношение на маршрутите.

HondaJet

Нещо повече, подобрената икономичност на Elite II ще намали разхода на гориво средно с 30 000 литра годишно, което може да бъде отдадено отчасти на двата му двигателя GE Honda Aero HF120.

Подобно на неговите предшественици по дизайн, двигателите са прикачени към крилата, а не към фюзелажа, което намалява шума.

HondaJet

Този дизайн освобождава повече пространство в задното багажно отделение, тъй като двигателите не създават вдлъбнатина във фюзелажа, твърдят от компанията.

И докато настоящите самолети HondaJets обикновено са в сив или червен цвят, новият Elite II може да бъде в черна премяна, което ще го отличава допълнително.

Вътре самолетът разполага с тоалетна, която е отделена от основния салон с плъзгаща се врата.

Сред другите удобства са държачи за чаши, огромни прозорци, многоцветно LED осветление и наземно осветления на входната врата.

HondaJet

Седалките в пилотската кабина са покрити с овча кожа, а допълнителна конфигурация осигурява повече място за краката.

От HondaJet планират до 2023 г. да внедрят две нови системи в Elite II, в това число за аварийно автоматично кацане.

HondaJet

Освен Elite II, компанията ще произвежда и по-големия модел HondaJet 2600, който ще бъде с капацитет до 10 пътници и има седалки, които се трансформират в легла.