Докато някои делегати на конференцията за климата COP27 миналата седмица бяха критикувани заради решението си да използват частен самолет за полета до Египет, други пристигнаха в страната на борда на самолети, захранвани изцяло с устойчиво авиационно гориво.

Полетите „без емисии“ са част от програма, наречена Greenliner и управлявана от Etihad Airways - националния превозвач на Обединените арабски емирства.

Търговската авиация е отговорна за малко над 2% от глобалните емисии на CO2 през 2021 г., което предполага, че тя има скромен принос за изменението на климата, посочва CNN.

Но това число не казва всичко, тъй като пътуването със самолет влияе върху климата не само чрез отделянето на въглеродни емисии. Смята се, че въздействието му в бъдеще ще се увеличи, тъй като все повече хора ще искат да летят.

Докато възобновяемата енергия и електрическите превозни средства предлагат ясен път за декарбонизиране на сектори, като производство на електроенергия и автомобилен транспорт, това не е толкова лесно за авиационната индустрия.

В резултат, тя вероятно няма да постигне своята нетна нулева цел до 2050 г., като разчита на две трети от този преход на устойчивото авиационно гориво (SAF).

Направено от отпадъчни продукти, то може да ограничи емисиите средно с 80%, но в момента представлява само 1% от световната употреба на авиацинно гориво. Така че нещо трябва бързо да се промени.

Ето защо SAF е един от ключовите елементи на програмата Greenliner. „По същество това е призив за действие“, казва Мариам АлКубаиси, ръководител на отдела за устойчивост в Etihad. „Идеята се появи в края на 2019 г., за да отправим послание към индустрията: нека опитаме всичко възможно за декарбонизация.“

Програмата е базирана на Boeing 787 Dreamliner, но Etihad има подобна инициатива, наречена Sustainable50, посветена на Airbus A350. От стартирането си Greenliner подкрепя употребата на SAF и се фокусира върху други екологично проблеми, като пластмасови отпадъци и неефективни полетни маршрути.

Псевдонимът Greenliner често се използва за обозначаване на конкретен самолет - 787, който АлКубаиси нарича "талисман" на програмата. Не е изненадващо, че той е боядисан в зелено – което, според нея, е начин да се предотвратят обвиненията в „зелено измиване“ (greenwashing, или green sheen - термини, които обозначават употребата на маркетинг и PR за убеждаване на обществеността, че продуктите, целите и политиките на организация са щадящи за околната среда, когато, всъщност, това не е така, бел. ред).

„Всеки проект, който авиокомпания би стартирала, винаги ще бъде разглеждан внимателно под егидата на „зеленото измиване“, обяснява тя. „Боядисването на самолета в зелено беше начин да оспорим това и да кажем, че е посветен на определена цел. Ние признаваме нашите емисии: казваме „да, ние сме основен източник на емисии – но правим нещо по въпроса."

Бързо решение

Etihad превози делегати до Шарм Ел Шейх в Египет, където се проведе COP27, като добави междинно кацане към редовната си услуга от Вашингтон до Абу Даби. Полетът беше наречен „без емисии“, тъй като се захранваше изцяло от SAF – но самолетите, всъщност, използваха традиционно авиационно гориво.

Очевидният абсурд подчертава предизвикателствата както с инфраструктурата за SAF, така и с комуникационните екологични инициативи. Настоящите разпоредби забраняват на търговските полети да използват повече от 50% SAF, тъй като не всички двигатели са сертифицирани за по-високи концентрации.

Освен това не всички летища разполагат с инфраструктура за него, а екологичното гориво трябва да идва от производствено съоръжение, разположено относително близо до летището, за да се избегне елиминирането на нулевите емисии от полета от тези от транспорта.

Etihad купува достатъчно SAF за захранване на полета и доставя горивото на международното летище в Лос Анджелис, което разполага с необходимата инфраструктура и съоръжения. Там то е интегрирано в системата за презареждане с традиционно гориво и се използва от всеки самолет, който презарежда на съоръжението в този ден.

Тази система се нарича Book & Claim и в момента е единственият начин полет да обяви, че използва 100% SAF. Емисиите просто се компенсират другаде, а не на този конкретен полет.

АлКубаиси нарича това „бързо решение“, докато разпоредбите не се променят, но за да стане SAF по-широко разпространено, е необходим по-голям напредък. „Цената на SAF е четири до пет пъти по-висока от тази на конвенционалното авиационно гориво, а доставките са ограничени. Само два органа имат право да го сертифицират, така че докато правителствата не се намесят, за да стимулират производството, SAF ще продължи да бъде ограничено,“ казва тя.

Etihad използва широко SAF в поредица от „еко полети“ на борда на самолетите 787 и A350. Най-екологичният полет на авиокомпанията  - от Лондон до Абу Даби на 23 октомври 2021 г., според Etihad, е постигнал 72% общо намаление на емисиите чрез използване на 38% SAF (чрез Book & Claim).

На борда се предприемат и множество други еко мерки, като намаляване на пластмасата за еднократна употреба с 80% и доставка на багаж чрез електрически возила.

Това е и първият търговски полет, който тества нов начин за борба с емисиите чрез използване на навигация и изкуствен интелект, за да се избегне образуването на кондезационни следи.

Това са следи от изпарения, които се образуват, когато ледените кристали се слеят с изгорелите газове, отделяни от самолетните двигатели. Те водят до образуването на временни облаци, които улавят топлината, допринасяйки значително за ефекта на затопляне от пътуването със самолет. В този случай промяната на маршрута или надморската височина може да помогне значително.

„Затоплянето, което избягвате, като просто добавите малко повече време към пътуването, е до 60%, ако не и повече“, казва АлКубаиси. „Хубавото е, че се съставя чрез специфични алгоритми, които правят системата все по-умна с всяка употреба.“

По-зелено бъдеще?

Еко полетите на Etihad изпробват набор от технологии и техники, насочени към намаляване на емисиите, като стартиране на двигателя в последния момент, измиването му със специална пяна и други.

Много от тези техники са навлезли и в ежедневните операции на Etihad, която получава признание за тези усилия, като е обявена за „Екологична авиокомпания на 2022 г.“ на годишните награди Airline Ratings.

Според Джефри Томас, главен редактор на Airline Ratings, Etihad е показала „ясно лидерство в стремежа си към устойчиви полети“.

Все още обаче има много какво да се направи, смята АлКубаиси. „Това е индустрия, която необезпокоявано замърсяваше в продължение на много години и е крайно време да поемем отговорността си и да декарбонизираме.

Надявам се, че ще чуете за повече авиокомпании, които се присъединяват към програмата Greeliner, защото няма значение кой ще го направи първи – важното е кой ще го направи по-добре.

Можем да се справим по-добре заедно, защото устойчивостта не е област за конкуренция, а област за сътрудничество,“ допълва тя.